ANBRAGT åbner 24. juni kl. 14

Den 24. juni 2023 er Danmarks Forsorgsmuseum klar med en ny, stor udstilling: ”ANBRAGT”.  I Danmark anslås det, at der er 150.000 mennesker i befolkningen, der har prøvet at være eller er anbragt uden for hjemmet. I ”ANBRAGT” fortæller vi historier om anbringelser på tværs af generationer, fra slutningen af 1800-tallet til i dag. Det sker med udgangspunkt i en række anbragte børns egne oplevelser. Idealerne, værdigrundlaget og menneskesynet har ændret sig gennem tiden, men betydningen og konsekvenserne af en anbringelse har til enhver tid været omsiggribende for børnene. ”ANBRAGT” er to udstillinger – én til børn i alderen 8-12 år og én til voksne og unge.

BEMÆRK: Lørdag den 24. juni åbner museet først kl. 14.00, men har åbent til kl. 18.00.

I udstillingen stiller vi skarpt på spørgsmål som:

 • Hvordan føles det at skulle falde i søvn i en fremmed seng for første gang og vide, at nu er dette ukendte sted dit nye hjem for en tid?

 • Hvordan er det at møde en ny voksen og være i tvivl om, dette nye menneske er en, som du kan stole på, og som ikke hurtigt forsvinder ud af dit liv igen?

 • Hvordan er det, når du for første gang oplever, at der er nogen, der passer på dig eller når du savner og føler dig ensom?

Hvordan det opleves og føles at være anbragt uden for hjemmet som barn og ung forstår nok kun de, som selv har prøvet det, til fulde. Danmarks Forsorgsmuseum samarbejder med tidligere og nuværende anbragte for at kunne formidle så præcist et billede af anbragtes oplevelser som muligt.

Fra 1890 til i dag

I ”ANBRAGT” optræder historier fra tre tidsperioder side om side. Udstillingens opbygning er tematisk, og når du bevæger dig fra rum til rum, kommer du forbi temaerne:

 1. Før anbringelsen
 2. Den første dag
 3. Hverdagen
 4. Sociale relationer
 5. Opdragelse og straf
 6. Efter anbringelsen

I alle rum kan du se film, hvor tidligere anbragte deler deres oplevelser. Du kan se genstande fra børneforsorgen og læse tekster, der formidler anbragtes oplevelser med deres egne ord, og du kan selv tage stilling til aktuelle temaer.

Udstillingen afsluttes i Dialogrummet, hvor du kan følge med i, hvordan andre gæster forholder sig til udstillingens aktuelle temaer. Her kan du også se, hvad du selv kan gøre, hvis du vil være med til at forbedre forholdene for nutidens anbragte børn.

Fremtidens børneforsorg

Med ”ANBRAGT” ønsker vi som museum at anspore til, at vi som samfund i højere grad fremtidigt drager nytte af erfaringerne fra de anbragte selv. Det er projektets grundidé, at ”ANBRAGT” skal skabe forståelse for og indsigt i anbragtes historier og erfaringer for voksne som børn og unge. Samtidig skal udstillingen være et værktøj til brug for udviklingen af fremtidens børneforsorg.

Tak til

Udstillingen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond og Ole Kirk’s Fond.

En stor tak til De Anbragtes Vilkår og alle de tidligere og nuværende anbragte, der på forskellige måder har bidraget til udstillingen. 

Udstillingens opbygning og design er skabt af Torden & Lynild i samarbejde med Goodwill, Lystek Aps og Kurtzweil, mens det grafiske udtryk er designet af GRAFlab.

NY bog ifm. udstillingen

I tilknytning til udstillingen udkommer bogen "Anbragt - Stemmer fra børneforsorgen fra 1900 til i dag" på Turbine forlaget. Bogen skaber indsigt og forståelse og beriger den betydningsfulde samtale om den bedste støtte til de børn, der bliver anbragt. Bogen bringer børneforsorgens fortid og fremtid til debat.

I samarbejde med tidligere anbragte har forfatterne Jeppe Wichmann Rasmussen og Jacob Knage Rasmussen fra Danmarks Forsorgsmuseum samlet og formidlet fortællinger fra den oplevede børneforsorg i Danmark. Bogen giver tidligere og nuværende anbragte muligheden for at lade deres historie blive hørt og er samtidigt en bog, hvor børneforsorgen får en fremtrædende og tabufri plads i vores fælles Danmarkshistorie.

Bogen koster 300 kr. og kan købes i Museumsbutikken fra 16. juni. 

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Åbningstider 2023
Den 7. februar - 17. december 2023
Åbent tirsdag-søndag kl. 10-16
I uge 7, 26-31 og 42: Åbent mandag-søndag kl. 10-16
BEMÆRK: Lørdag den 24. juni åbner museet først kl. 14.00, men har åbent til kl. 18.00.

Se entré til museet 

Omvisning for grupper  eller Omvisning for skoler

særlige søndage - den første søndag i måneden - er der FRI entré (grupper undtaget) og alle vores udstillinger kan besøges. I tidsrummet kl. 10-14 fortæller museets formidlere spændende historier om Fattiggårdens skæbner og livet bag murene. 

Se hvad Svendborg byder på af oplevelser, spisesteder og overnatning

Få inspiration i magasinet Det Sydfynske Øhav 2023

Kontakt museet
Mandag-fredag kl. 10-14 på telefon 6221 0261.
I weekender og på helligdage kan butikken på Danmarks Forsorgsmuseum kontaktes på telefon 6217 6829.

Entré

Entré til og med 23. juni 2023
Voksne: 75 kr.
Pensionister*/studerende: 60 kr.
*gælder for personer, som modtager invalidepension, førtids- eller folkepension

Børn under 18 : gratis.
Er du medlem af Museumsforeningen, har du fri entré.

Entré pr. 24. juni 2023
Voksne: 95 kr.
Pensionister*/studerende: 75 kr.
*gælder for personer, som modtager invalidepension, førtids- eller folkepension

Børn under 18 : gratis.
Er du medlem af Museumsforeningen, har du fri entré.

Gratis adgang har:

 • Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.
 • Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.
 • Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning. 
 • Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud. 

Dog skal der træffes aftale med museet inden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på telefon 62 21 02 61, mandag-fredag kl. 10-14 eller på mail 

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler