Til maj udgiver Danmarks Forsorgsmuseum på forlaget Routledge bogen ”Museums and Social Change: Challenging the Unhelpful Museum”.

Bogen, som er redigeret af Adele Chynoweth (The Australian National University), Bernadette Lynch (University College London), Klaus Petersen (Syddansk Universitet) og Sarah Smed, undersøger forskellige måder, hvorpå museer i samarbejde med socialt udsatte grupper kan skabe social forandring og i den proces gentænke og udvide, hvad et museum er og bør være.

I tre hovedafsnit giver bidragydere fra forskellige museer i Skotland, Wales, Taiwan, Norge, Holland, England og Danmark forskellige eksempler på konkrete initiativer, hvor museer samarbejder mere inkluderende med f.eks. borgere, som har oplevet hjemløshed, misbrug, psykisk sygdom, forskelsbehandling og social uretfærdig og eksklusion.

Bogen er målrettet forskere, undervisere og studerende i museologi og socialt arbejde men vil også kunne have interesse for de, som er optaget af historiefaglige, etiske, kulturelle og sociale problemstillinger.

Langt de fleste bidrag i bogen udspringer af Danmarks Forsorgsmuseums arbejde og forskning, og især resultaterne fra de forskellige delprojekter i forskningsprojektet ”Velfærdshistorier fra kanten” (støttet af Veluxfonden) formidles.

”Jeg er mere end stolt over, at museet med denne bog ikke blot indskriver sig i en international og aktuel museumsfaglig diskussion om museers rolle ift. sociale udfordringer og museumsaktivisme, men desuden også er retningsgivende og kan tjene til inspiration for andre museumsfolk, som er optaget af denne udvidelse af museers samfundsmæssige rolle”, siger leder af Danmarks Forsorgsmuseum, Sarah Smed.

Forsiden på bogen er et portræt af Mette Løjmann Hansen (alternativ ekspert, museumsformidler og tidligere ansat), der holdet er billede af Ane-Marie Hansen, som boede på Fattiggården i begyndelsen af 1900-tallet. Det stærke portræt er taget af fotograf Jon Bjarni Hjartarsson.

Bogen kan forudbestilles her, hvor man også kan læse nærmere.

Som en særlig bonus kan museet tilbyde 30% i rabat, når bogen bestilles via linket. Indtast da MSC227 som rabatkode.

Fra maj vil bogen desuden kunne købes på museet.