Sarah Smed, Michael Thouber og Kulturmonitor er nomineret til Artbeat Prisens hovedpris

Af Birgitte Rahbek, Kulturmonitor 20. december 2019

Sarah Smed fra Danmarks Forsorgsmuseum, Michael Thouber fra Kunsthal Charlottenborg og det digitale nyhedsmedie, Kulturmonitor, er blevet nomineret til Artbeat Prisens hovedpris.

Hovedprisen går til “den person, den organisation eller det projekt, som inden for det seneste år har været absolut bedst til at vise retningen og sætte en ny standard inden for kulturformidling”.

Artbeat Prisen har eksisteret siden 2013, og udover hovedprisen bliver der også uddelt en særpris og en talentpris.

Artbeat Prisen 2020 bliver uddelt til marts på Aveny-T, og bag prisen står Have A/S i et samarbejde med Spar Nord Fonden.

Årets jury består af Elsebeth Gerner Nielsen, rektor for Kolding Designskole, Jørgen Ramskov, radiodirektør for Radio24syv, Magnus Restofte, kommunikationschef på Det Kongelige Teater, Jonatan Spang, skuespiller og instruktør, Tine Nygaard, udviklingschef på Museum Sydøstdanmark, Jeanett Albeck, musiker og komponist, Mikkel Harder Munck-Hansen, skuespiller, instruktør og direktør for Nordens Hus, Sigurd Hartkorn Plaetner, forfatter, debattør og iværksætter, Jane Sandberg, museumsdirektør på Enigma, Kristina Holgersen, artist og komponist samt formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik og Christian Have, ejer af Have A/S.

Artbeat Prisens hovedpris:

Michael Thouber, Kunsthal Charlottenborg
“Som direktør for Kunsthal Charlottenborg har Michael Thouber formået at sætte nye standarder for kulturformidlingen – ikke mindst ved at udnytte kulturinstitutionens ramme til at debattere og reflektere over kunstfaglige tendenser og tidens vigtige kulturpolitiske spørgsmål. Dette så vi eksemplarisk udført med de udsolgte kaffesaloner under forsommerens folketingsvalg. Thouber er med til at sætte dagsordenen i det danske kulturliv, og han har blandt andet leveret vigtige, forfriskende og kvalificerede indspark til debatten om kønskvoter i kunstverdenen og på landets museer. Med Thouber har Danmarks kulturliv således en stemme, som på én gang er både tydelig, modig og nuancerende.”

Kulturmonitor
“Birgitte Rahbek og Lars Rix, som begge har en fortid på Berlingske, kastede sig i år ud i et ambitiøst projekt: De ville skabe Danmarks bedste kulturmedie. Resultatet er Kulturmonitor, som gik i luften i januar, og mediet spænder vidt i sin dækning. Der dedikeres både digital spalteplads til individuelle kunstarter, til kulturpolitisk stof, forskning på kulturområdet, navnestof og, naturligvis, en debatsektion, hvor kulturlivets aktører kommer direkte til orde. Kulturmonitor er kulturformidling i sin reneste form, og det er netop et sådant medie – med kvalitetsjournalistik dedikeret til kunst og kultur – som dansk kulturliv afgjort har savnet.”

Sarah Smed, Danmarks Forsorgsmuseum
“På Danmarks Forsorgsmuseum står Sarah Smed i front for en levende og yderst vedkommende kulturformidling. Hendes begavede museale formidlingsgreb demonstrerer, hvordan museer og andre kulturinstitutioner kan og bør øge deres samfundsrelevans. På Forsorgsmuseet drejer det sig nemlig ikke blot om, hvordan fattiges vilkår tog sig ud for mange år siden, men også om aktuelle tematikker som udsathed og manglende tilknytning til samfundet, som tematiseres på forbilledlig vis. Smed var en af hovedkræfterne bag den officielle undskyldning, som statsministeren gav tidligere anbragte børn i efteråret 2019, og med museet giver hun en vigtig stemme til personer, som sjældent lyttes til.”

Link til Kulturmonitor, hvor du kan læse om de øvrige priser og nomineringer

Link til Artbeats hjemmeside

Artbeat