I de sidste to dage har museet lagt Fattiggård til en meget spændende workshop for irske repræsentanter fra "Justice for Magdalenes Research (JFMR)", "National Museum of Ireland" (NMI) og Aarhus Universitet (AU): Sara Dybris McQuaid, Brenda Malone, Laura McAtackney, Katherine O’Donnell og Maeve O’Rourke.
De irske besøgende beskæftiger sig hver især med et mørkt kapitel i irsk historie: Magdalene-vaskerierne. Steder, som fungerede som arbejdshjem for piger og unge kvinder, der som ofte blev anbragt, fordi de var blevet gravide uden for ægteskab, var forældreløse eller blev taget i usædelighed – set fra statens eller kirkens side. Små piger under skolealderen kom også på Magdalene-hjemmene. Fælles for de unge piger og kvinder var, at de levede og arbejdede under kummerlige forhold. Mange fik deres navn ændret eller erstattet af et nummer, deres hår blev klippet, deres bryster snøret ind, og de gik i ens, løsthængende kitler. De arbejdede alle dage undtagen søndag, fik elendig mad og sov på primitive sovesale. Kvinderne havde ingen kontakt med samfundet udenfor. Fra det øjeblik, de gik ind ad døren til Magdalene-vaskerierne, var de stemplet som uværdige medlemmer af det irske samfund. Mere end 30.000 piger og kvinder arbejdede under slavelignende forhold gennem tiden på de ti hjem, som eksisterede i landet.
I midten af Dublin ligger et af disse vaskerier stadig bevaret som en tidslomme fra fortiden. De irske besøgende kæmper for at skabe et museum her, og det var i den forbindelse, at de besøgte Svendborg. For at lade sig inspirere og få et indblik, hvordan Danmarks Forsorgsmuseum forsker i og formidler den sociale forsorgs historie, med et kontinuerligt blik for samskabelse med alternative eksperter, for potentialet i museumsaktivisme og med fokus på social retfærdighed.
Workshoppen blev faciliteret af leder af museet Sarah Smed og en række "special guests" deltog på hver deres måde i de mange spændende samtaler: Borgmester Bo Hansen, museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen, projektmedarbejder Line Poulsen, formidler og alternativ ekspert Robert Madsen og Vibeke Nielsen, som har boet på børnehjem, og som er en del af museets erfaringspanel.
Brenda Malone (musumsinspektør ved NMI) beskrev dagene i Svendborg og det gryende samarbejde med museet således: "I was excited and honoured to meet and work with the staff, volunteers and alternative experts for these days; the first days of our collaboration into the future, focusing on public centred museum work for the benefit of our societies".
Workshoppen er kommet i stand gennem museets samarbejde med Aarhus Universitet, og med støtte fra den irske ambassade.
Center for Irske studier (AU) har lanceret en podcastserie kaldet "Re-imagining Ireland", som formidler deres forskning. I to af episoderne præsenterer Katherine O'Donnell og Laura McAtackney, som deltog i workshoppen, deres forskning. Lyt med og lær mere om Magdalene vaskerierne og om, hvordan vi på samfundsplan forholder os til en fortid, hvor visse menneskelige fortællinger er blevet tabuiseret og tiet ihjel (og tildels stadig bliver det).
Link til podcastserienSarah fortæller i museets udstilling om børnehjem
Vibeke Nielsen fortalte om sin barndom på Erritsøhus Børnehjem
Vibeke Nielsen havde til workshoppen lavet et stort arbejde med at finde billeder fra sin historie og fortælle om den på skrift til de besøgende irere, og det gjorde et stort indtryk på alle at lytte til hende fortælle.
Sarah fortalte om museets arbejde med at understøtte tidligere børnehjemsbørns søgen efter deres historie i arkiverne.
Maeve O'Rourke er advokat og samarbejder bl.a. med de overlevende fra Magdelena-vaskerierne om bl.a. ønsket om at få aktindsigt.
Robert Madsen fortalte levende om museets historiske personer og om projektet "Fra udsat til værdsat"
Museets stemningsfyldte arbejdsgård giver altid rum for samtale og refleksion.
Gruppen og Svendborgs borgmester Bo Hansen foran museets port med de ord, som siden oktober har prydet indgangen.