Vi har i dag haft fint besøg - et stort hold historiestuderende fra SDU, der i faget Historiebrug og historieformidling var på studietur for at finde ud af, hvad et museum er i 2019. Det kan man finde gode svar på i Svendborg. Svendborg Museum og Danmarks Forsorgsmuseum har arbejdet med at redefinere, hvad et museum er, kan og skal - og hvem det er til for.

De studerende startede dagen med at besøge Den Sorte Boks, der fortæller historie, der hvor den skete og gør museet opsøgende i stedet for indadvendt. Tanken er grundlæggende, at et museum har pligt til at opsøge dem, der måske ikke går på museum, og bidrage til fornyet historisk interesse i lige præcis ens eget sted.

Derefter gik turen til Forsorgsmuseet, hvor de hørte om det aktivistiske museum, der ikke er bange for at være politisk eller at indlemme andre stemmer i museets udstillinger - det være politikere, besøgende eller socialt udsatte, der alle bidrager til at gøre museet til et sted med flere stemmer, der udfordrer sine besøgende og gerne vil have dem til at føle historiens nærvær og relevans.

Et godt eksempel er Henrik, en af museets autentiske eksperter, der kunne fortælle om kunst og misbrug før og nu.

De studerende var spørgelystne og ikke bange for at pege fingeren hen, hvor det gør ondt eller argumenterne tynde: Hvordan sikrer man, at et museum ikke bliver partipolitisk? Hvad er museet, hvis det er flydende og uden vægge, og folk ikke ved, hvor det hører til? Og meget mere.

Tak til de vordende historikere for en god dag og nogle gode diskussioner i Kvindernes Gård