Museet har netop modtaget denne gamle arkivkasse, som stammer fra "Foreningen af 1837 til forsømte børns frelse". En arkivkasse, som har indeholdt vigtige papirer og protokoller fra foreningen. 

I 1837 blev foreningen grundlagt i København med det formål "at sende børn, som moralsk og psykisk var udsat for at gå til grunde, til opdragelse i privathjem i Nørrejylland, fortrinsvis landbohjem. Man fik dem hermed fjernet fra uheldigt københavnermiljø, og man kunne håbe, at de under fremmede forhold og under fast hånd og med mulighed for sundt arbejde kunne opnå en normal borgerlig tilværelse", skriver forfatter Harald Jørgensen i en bog om foreningens historie. Foreningen drev også med tiden iagttagelseshjem. Fx Roskildehvile for drenge og Nitihus for piger. 

I 1985 blev foreningen nedlagt, og da havde ca. 9000 danske børn været anbragt gennem foreningen. Arkivkassen har uden tvivl gennem tiden gemt på mange tankevækkende spor fra barske børneskæbner. 

Tak til giveren for at bidrage til at bevare en vigtig del af vores socialhistorie.
Arkivkasse 03 600x377Drenge på Roskildehvile i spisestuen. Bemærk deres madskåle. Datering 1916.
Arkivkasse 04 600x377Husgerningslederen overvåger en strikketime på Nitihus. Alle pigerne er ens klædte og har samme frisure.