Danmarks Forsorgsmuseum har netop åbnet "Balkens Tænketank". Det er et nyt formidlingsrum, som museet kan realisere, fordi Sarah Smed, leder af museet, for et års tid siden fik overrakt en donation på 30.000 kr. af Peer Balken.

Peer er tidligere Godhavndreng, og pengene er en del af den erstatning, som Peer fik fra den danske stat. Det er godtgørelse for den misrøgt og de overgreb, som Peer og andre anbragte drenge blev udsat for, da de som børn var anbragt på Godhavn Drenge- og Lærlingehjem i midten af 1900-tallet. På checken stod der: ”Til brug i Danmarks Forsorgsmuseums tjeneste”.

Peer Balkens donation til Sarah Smed

Sarah har tænkt meget over, hvad pengene skulle gå til. For Sarah har det været utrolig vigtigt, at det var noget, som var i Peers ånd, noget, som sætter spor og som værner om de værdier, som Danmarks Forsorgsmuseum indeholder. En ikke helt let opgave. Det er derfor med stor glæde, at museet nu afsløre, at donationen er gået til realisering af et nyt formidlingsrum – ”Balkens Tænketank”.

Balkens Tænketank

Danmarks Forsorgsmuseum har årligt besøg af rigtig mange elever og studerende. Både fra folkeskoler og gymnasier, men i høj grad fra faguddannelser som socialrådgiver, pædagog og sosu-assistenter. Langt de fleste booker et særligt tilrettelagte forløb eller en dialogbaseret omvisning. Vi har desværre ofte måtte sige nej til flere bookinger på samme tid, fordi museet kun har ét formidlingsrum. Med ”Balkens Tænketank” kan vi imødekomme de mange henvendelser og fremover tilbyde to klasser et forløb samtidig.

Peer siger om ”Balkens Tænketank”: ”Mit håb for, hvad pengene skulle bruges til, er til overmål blevet indfriet med dette formidlingsrum”. Rummet ligger på 1. salen i Arbejdsafdelingen. Det har tidligere huset et af soverummene for de ”uværdige mænd” – de ”dovne og forfaldne Subjekter”. I dag er rummet fyldt med Peers poesi. Siden sin barndom har Peer fundet trøst i at skrive, for i ordene finder han ofte mening og kan udtrykke følelser og tanker. Om rummet skriver han:

Man fornys af tanker.
Tanken opstår af kaos og nød.
Men for at tænke nyt
må tanken være tom.
Så lov dig selv
før du træder ind:
Jeg lader tanker og følelser
lede mig.
- i stedet for at lede dem.

Peer Balken var, udover Godhavn, anbragt på 25 andre børnehjem mere end 80 gange i sin barndom og ungdom, og han kalder sig selv et svingdørsbarn.