Søndag var ingen hviledag på Fattiggården, for mere end 200 gæster lagde vejen forbi museet. Heriblandt en masse interesserede og spørgelystne medlemmer fra Realdania. Derfor var det fantastisk, at vi kunne stille et stærkt hold af både formidlere og frivillige. I fællesskab blev der fortalt om Fattiggårdens historie, museets profil, vævet måtter, sørget for kaffe og kage, og den fine museumshave blev besøgt. 

Vi er meget stolte over de mange positive tilbagemeldinger, som gæsterne gav os med på vejen, og så må vi hellere lige hvile stemmerne til næste ryk ind.
Realdania 03 800x600Hans vævede løs i måtteværkstedet.
Realdania 07 800x600Jeppe fortæller tankevækkende skæbnehistorier fra Fattiggården.
Realdania 04 800x600Sarah pegede og fortalte løs om både pryd- og nyttehaven.
Realdania 06 800x600Anne Helmer fra Realdania fortalte om fondens arbejde, og om de projekter som Realdania har støttet og støtter på museet.
Realdania 05 800x500En del af søndagsholdet i et kort hvil og med højt humør.

Museet har netop modtaget denne gamle arkivkasse, som stammer fra "Foreningen af 1837 til forsømte børns frelse". En arkivkasse, som har indeholdt vigtige papirer og protokoller fra foreningen. 

I 1837 blev foreningen grundlagt i København med det formål "at sende børn, som moralsk og psykisk var udsat for at gå til grunde, til opdragelse i privathjem i Nørrejylland, fortrinsvis landbohjem. Man fik dem hermed fjernet fra uheldigt københavnermiljø, og man kunne håbe, at de under fremmede forhold og under fast hånd og med mulighed for sundt arbejde kunne opnå en normal borgerlig tilværelse", skriver forfatter Harald Jørgensen i en bog om foreningens historie. Foreningen drev også med tiden iagttagelseshjem. Fx Roskildehvile for drenge og Nitihus for piger. 

I 1985 blev foreningen nedlagt, og da havde ca. 9000 danske børn været anbragt gennem foreningen. Arkivkassen har uden tvivl gennem tiden gemt på mange tankevækkende spor fra barske børneskæbner. 

Tak til giveren for at bidrage til at bevare en vigtig del af vores socialhistorie.
Arkivkasse 03 600x377Drenge på Roskildehvile i spisestuen. Bemærk deres madskåle. Datering 1916.
Arkivkasse 04 600x377Husgerningslederen overvåger en strikketime på Nitihus. Alle pigerne er ens klædte og har samme frisure.

Dukkehus
Sidste år blev dette meget fine og helt unikke gamle dukkehus indleveret på museet. Det  er en af de få bevarede genstande fra Vejstrup Pigehjem, der lukkede i 1962.

Standen var dog ikke for god. Derfor har det været under kærlig behandling af Bevaringscenter Fyns dygtige folk, som sirligt har konserveret dukkehuset. Huset er i funktionalistisk stil og sandsynligvis fra 1930'erne, når man kigger på tapeterne. Det er formodeltlig en model af et rigtigt hus. 

Vi ved ikke meget om dukkehuset, men vi er ikke i tvivl om, at det ville kunne fortælle mange historier om pigeleg på pigehjemmet. 

Skulle nogle af jer kende historier om dukkehuset, hører vi selvfølgelig meget gerne fra jer. Billederne herunder viser:

Cathryn Harvey i gang med arbejdet.
Tapet forside før vask.
Tapet bagside før vask.
Tapet bliver vasket i ionbyttet vand med Rodalon. Rondalon bliver brugt for at slå mug ihjel.
Tapet efter vask.
Hele huset er afrenset med 10% Rodalon i vand både ude og inde, hvilket tydeligvis har gjort en forskel på køkkengulvet!
De sidste billeder viser huset færdigrestaureret.
Dukkehus 02 600x400Dukkehus 07 600x400Dukkehus 04 600x400Dukkehus 05 600x400Dukkehus 06 600x400Dukkehus gulv 01Dukkehus gulv 02
Dukkehus 15c frit 600x500
Dukkehus 29c frit 600x
Dukkehus 21c frit 400x
Dukkehus 45 600x400
Dukkehus 51 400x600
Dukkehus 59 600x400

Mette og Sarah deltog grundlovsdag d. 5. juni i Demokratifestivalen i Ollerup med et til dagen arrangeret pop-up forsorgmuseum.

I løbet af dagen havde massevis af deltagere på festivalen ladet sig invitere med på et tankeeksperiment. De havde nemlig ladet sig indlægge på Fattiggården ved at udfylde Fattiginspektørens rekonstruerede afhøringsskema.

Børn, unge og ældre og også en masse af Svendborgs lokalpolitiske kræfter udfyldte skemaet. Bl.a. også Borgmester Bo Hansen (billedet). Her skulle de bl.a. forholde sig til, om de har laster. Og hvis ja - hvilke. De skulle også forholde sig til, om de ville være blevet indlagt som værdig eller uværdigt trængende.

Museets to udsendte melder, at alt for mange vurderede sig selv som værdige. Den var ikke gået i Fattiggårdens tid.

“Taberne bliver sgu vinderne til sidst. Men det ved I andre ikke endnu. Og nogen gange bliver de endda svaner!” (Mikael Josephsen under Fattiggårdens pigtråd).

I dag blev der på Fattiggården nedsænket en tidskapsel fuld af ønsker og håb for fremtiden. Den må først åbnes i 2038. Baggrunden er, at BaggårdTeatret i december 2017 iscenesatte 10 minutter af Mikael Josephsens digtsamling “KNÆK”, som handler om hans indlæggelse på psykiatrisk afdeling. Forestillingen blev vist på BaggårdTeatret, Danmarks Forsorgsmuseum og senere over hele landet, som en del af forestillingen “Danmark mit Fædreland”. Før og efter forestillingen blev publikum bedt om at skrive en ”Meddelelse til fremtiden” til en tidskapsel. 

Tidskapsel 518 12 600x800Tidskapsel 518 01 600x800Under ceremonien, som foregik under Fattiggårdens pigtråd, læste forfatter Mikael Josephsen højt af “KNÆK” og hans nyeste digtsamling “Jeg er farmor”. Instruktør Petra-Leonie Pichler talte om sine håb for menneskelig åbenhed og for vores fælles fremtid. Anneline Køhler-Juhl fra teatret og Sarah Smed fra museet fortalte om tankerne bag projektet og samarbejdet mellem teater og museum. 
Mikael Josefsens poesi og dyrebare refleksioner bandt det hele sammen på Fattiggården, og hans bevingede ord trodsede tid, pigtråd og murene.

Tak til alle der deltog og sang med. ❤️

Om Mikael Josephsen

Forfatter Mikael Josephsen har bl.a. modtaget Svendborgs Kulturpris i 2016 og senest Danske Skønlitterære Forfatteres Hæderspris 2018.