Working Poor Road Trip - De Nye Fattige

Udstillingen “Working Poor Road Trip - De Nye Fattige” med Rasmussen & Zeuth kan ses på Danmarks Forsorgsmuseum "Fattiggården" i Svendborg fra den 12. oktober 2019 - 12. april 2020.

Der er vokset en ny gruppe frem i Europa: De arbejdende fattige - The Working Poor. Mennesker, der har et arbejde, men som alligevel lever under fattigdomsgrænsen. Seks millioner europæere besøger hver dag en foodbank, og én ud af ti er fattige, selv om de har et arbejde. Det er en udvikling, der har forandret flere lande i Europa, og som også mærkes i Danmark. Antallet af usikre jobs vokser år for år, og forholdene for arbejdsløse er blevet forringet. Vejen til fattigdom er blevet kortere.

Er der forskel på fortidens og nutidens vilkår for fattige?

Udstillingen i Fattiggårdens historiske kvindegård og formidlingsrummet ”Klistersalen” rejser via portrætter, tekster og film debatten om, hvorfor europæere og danskere igen rammes af fattigdom og færre rettigheder 45 år efter, at Danmarks sidste fattiggård lukkede. Vi stiller spørgsmålet: Hvem var fattige før? Hvem er de nye fattige, og hvordan har synet på arbejdsløse og lavtlønnede udviklet sig?

”Udstillingen viser et vigtigt om end også foruroligende tidsbillede for levevilkårene for stadigt stigende gruppe af mennesker. At opleve de stærke portrætter fra nutiden i Fattiggårdens historiske rammer vil give vores besøgende en museumsoplevelse, hvor de både kan forholde sig til fortidens og nutidens vilkår for fattige,” fortæller leder af museet Sarah Smed.

Kender du til det usikre arbejdsmarked?

Har du mødt den nye fattigdom?
Er du nervøs for at sige fra på dit job?

Når du besøger udstillingen opfordres du til at hænge et stykke garn på stilladset i kvindernes gård.

Du kan også skrive om dine oplevelser på en blok, der ligger i udstillingen og klistre din kommentar op på et af Klistersalens vinduer.

Kokos-garn: Tvangsarbejde på Fattiggården

Kokos-garnet blev oprindeligt brug til at væve gulvmåtter af.

I Fattiggårdens måtteværksted kan man stadig se de gamle væve og billeder af de mandlige ”klienter”, som blev sat til at væve, mens de var ”indlagt”.

Åbningen

Lørdag åbnede udstillingen "De nye fattige" skabt af Working Poor Road Trip ved journalist Peter Rasmussen og fotograf Søren Zeuth. Udstillingen kan opleves i den stemningsfulde historiske ramme i kvindernes gård på Fattiggården samt i "Klistersalen", og den er en visuel rejse til et Europa i forandring. I fotos, video, fortællinger og fakta møder man mennesker, som repræsenterer det stigende antal af arbejdende fattige. Tag din kollega, ven eller familie med på museet og få et unikt indblik i barske skæbner. Vi garanterer indtryk og stof til eftertanke.
Tak til 3F Aabenraa, 3F Medie- og Kulturfond, LO SydfynFOA Kolding og Henriette Lund Hoberg for støtte.

Et kig ned i kvindernes gård mens Sarah holder tale
Foto: Jesper Nielsen Spatzek.

Tid  og rum til reflektion

Fotograf Søren Zeuth og journalist Peter Rasmussen
Foto: Jesper Nielsen Spatzek.

Leder af Danmarks Forsorgsmuseum Sarah Smed i samtale med Henriette Lund Hoberg og Desiree Ulrich

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Åbent tirsdag-søndag:

11. feb. - 20. dec. 2020: kl. 10-16

særlige søndage (den første søndag i måneden), er der FRI entre og gratis rundvisninger kl. 11 og kl. 13 (dog ikke for grupper).

Lej et sommerhus og tilbring flere dage på det skønne Sydfyn.

Entré

Børn 0-18 år: Gratis
Voksne: 75 kr.
Pensionister/studerende: 60 kr.

Grupper på 10 personer og derover
Voksne: 60 kr.
Pensionister: 50 kr.

Gratis adgang har:
Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.

Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.

Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning.

Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud.

Dog skal der træffes aftale med museet forinden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på  eller 62 21 02 61

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler