Syv fattige børn - undervisningsmateriale
Med udgangspunkt i Danmarks Forsorgsmuseums udstilling ”Syv fattige børn”, som fortæller historien om en virkelig søskendeflok på syv, skal eleverne beskæftige sig med historier om danskere, der har levet på kanten af samfundet i perioden fra 1863-1957.
Materialet er delt i tre dele: Før besøget, på museet og efter besøget.
Hver del er bygget op omkring en række faktuelt baserede spørgsmål alle med et etisk anstrøg og et svært dilemma. Tanken er at eleverne skal forsøge at sætte dig i de syv fattige børns sted for derigennem at opnå en forståelse for deres valg, de liv, de levede og de mange tilfældigheder, der også var på spil.
Udstillingen er designet til at give gæsten et nærmest personligt forhold til historien. Opbygningen er tematisk og kommer omkring temaerne ”Slum og fattigdom”, ”Børnehjem”, ”Arbejde og straf”, ”Prostitution og seksualmoral” samt ”Modstandskraft”. Hvert tema behandles i et fakta-rum (tekster, historiske, genstande og fotos) og et følelsesrum (film). Herved gives der et nyt perspektiv og en følelsesmæssig dybde til brugen af det historiske materiale. Udstillingen taler til hele følelsesregistret, og lader eleverne opleve og tilegne sig viden fra nye vinkler.