Skjulte Danmarkshistorier

"Skjulte Danmarkshistorier" er et ambitiøst og nyskabende museumsprojekt, der gennem 12 dokumentarfilm giver et unikt indblik i en verden, som kun få kender til. 

Se introduktionsfilmen

Nutidens udsatte er filmenes eksperter

Filmenes hovedpersoner Richardt, Eli, Henning, Christina og Mette har alle været hjemløse og socialt udsatte. I tre skæbnefilm tager de os med på en rejse fra deres egne barske og rørende historier fra Danmark i dag og tilbage til en tid, hvor fattiggårde og arbejdsanstalter var det primære middel til bekæmpelse af fattigdom, hjemløshed og socialt udsathed.
I fortiden møder vi Rasmine, Albert og Peter, som alle har været indlagt på Svendborg Fattiggård og kæmpet en hård og ubarmhjertig kamp for at finde en plads i samfundet. Rasmine, Albert, Peter og mange andre, nu afdøde hjemløse og socialt udsatte, har aldrig haft lejlighed til at fortælle deres historie.

I ni korte temafilm danner forholdene på fortidens fattiggård udgangspunkt for samtaler om livet som socialt udsat og hjemløs i Danmark i dag. Deltagerne har selv udvalgt temaerne, som bl.a. er: svigt, misbrug, hjem, døden og kærlighed.

Richardt og Rasmine

Rasmine og Richardt er født med 75 års mellemrum. Rasmine i 1886 og Richardt i 1961, men de to har mere tilfælles, end man skulle tro. De har begge været på børnehjem, de har begge været hjemløse, og de har begge været prostituerede som ganske unge. Nu bliver Rasmines og Richardts historier fortalt - af Richardt.

Se Richardt og Rasmines film

Fattigdom på tværs

Filmene er integreret i den prisvindende udstilling ”Fattigdom på tværs” på Danmarks Forsorgsmuseum, og har også fået deres egen hjemmeside www.skjultedanmarkshistorier.dk. På hjemmesiden finder man også undervisningsmateriale til både gymnasiet og til udskolingen. Begge undervisningsforløb har filmene som omdrejningspunkt.

”Med disse film forsøger vi at give en stemme til dem, der aldrig selv har haft en. Eli, Mette, Christina, Henning og Richardt er eksperter i hjemløshed og socialt udsathed. De har været der selv, stået i situationer, hvor de ikke længere kunne klare sig og var nødt til at bede om hjælp. De har mærket konsekvenserne og giver nu os alle et blik ind i fortidens og nutidens skjulte danmarkshistorie”, fortæller museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen, som har været leder af projektet.

Historier om Danmark

”Skjulte Danmarkshistorier” er blevet til i et samarbejde mellem Danmarks Forsorgsmuseum, Forsorgscenter Sydfyn, SAND – de hjemløses landsorganisation og Instafilm. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og Nordea fonden og del af satsningen "Historier om Danmark"

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser
Se kort med ladestationer til elbiler i Svendborg

Åbningstider 2023
Den 7. februar - 17. december 2023
Åbent tirsdag-søndag kl. 10-16
I uge 7, 26-31 og 42: Åbent mandag-søndag kl. 10-16

Se entré til museet 

Omvisning for grupper  eller Omvisning for skoler

særlige søndage - den første søndag i måneden - er der FRI entré (større grupper undtaget) og alle vores udstillinger kan besøges. 

Se hvad Svendborg byder på af oplevelser, spisesteder og overnatning

Få inspiration i magasinet Det Sydfynske Øhav 2023

Kontakt museet
Mandag-fredag kl. 10-14 på telefon 6221 0261.
I weekender og på helligdage kan butikken på Danmarks Forsorgsmuseum kontaktes på telefon 6217 6829. 

Åbningstider 2024
Den 6. februar - 15. december 2024
Åbent tirsdag-søndag kl. 10-16
I uge 7, 27-32 og 42: Åbent mandag-søndag kl. 10-16

Se entré og priser for omvisning og aktivitet i 2024 her 

Entré

Entré 2023
Voksne: 95 kr.
Pensionister*/studerende: 75 kr.
*gælder for personer, som modtager invalidepension, førtids- eller folkepension

Børn under 18 : gratis.
Er du medlem af Museumsforeningen, har du fri entré.

Gratis adgang har:

  • Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.
  • Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.
  • Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning. 
  • Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud. 

Dog skal der træffes aftale med museet inden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på telefon 62 21 02 61, mandag-fredag kl. 10-14 eller på mail 

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler