I disse digitaliserede SoMe-tider er det vigtigt at blive mindet om, at vi står på skuldrene af andre, der var her før os. De boede i vores huse og færdedes i vores byer. De drømte, følte og rullede deres livshjul, ligesom vi i dag ruller vores.

I GENFÆRD giver billedkunstner Ole Lejbach og forfatter Jens Blendstrup ordet til de almindelige mennesker, som levede liv, der ifølge Blendstrup: "ikke var til Kraks Blå Bog, men livets røde. Fra den groteske grosserer med cigarer i munden til stille liv og stærke liv og vilde overlevere i klippespalterne fra et voldsomt samfund, der buldrede frem og forandrede sig for vores øjne."

Kilderne til udstillingen kommer fra databasen arkiv.dk og de fysiske arkiver på Danmarks Forsorgsmuseum og Skovgaard Museet. Ole Lejbach har genskabt helt almindelige, glemte mennesker fra fortiden  som store, spektakulære kul- og sepiategninger og som små intime blyantskitser, mens Jens Blendstrup har vækket dem til live i knivskarpe tekster. Til sammen giver tekst og billede et indblik i os danskere på en måde, der både er seriøs, fængslende og humoristisk og som sjældent, måske aldrig, er set før.

Indslag fra TV2 Fyn
Sarah Smed og kunstner Ole Lejbach fortæller i udsendelsen fra TV2 Fyn om den magi, der opstår, når kunsten flytter ind på Fattiggården.

Billeder (udsnit) af Ole Lejbach 

Oplev GENFÆRD på Fattiggården
Oplev GENFÆRD på Fattiggården
Oplev GENFÆRD på Fattiggården

Udstillingen fylder væggene i de historiske rum på Danmarks Forsorgsmuseum. Museet holder til i Svendborgs gamle Fattiggård, der var i drift fra 1872 til 1974. Her har tusindvis af skæbner bevæget sig hen over fattiggårdens blanke gulvbrædder bag de høje mure og pigtråden. Kun få satte sig spor uden for journalerne, hvor de fremtræder med foto og navn, men ellers uden fyldigere beskrivelse. Det bliver en intens oplevelse, der møder museets gæster.

Med billede og tekst fylder Lejbach og Blendstrup historiens huller ud og skaber nye fortællinger, der giver genfærdene en identitet igen. Lejbach og Blendstrup viser, at de mennesker, som levede før os, stadig har en relevans, og at deres fingeraftryk fortsat pletter vinduerne i vores transparente informationssamfund.

  • Ole Lejbach &  Jens Blendstrup – GENFÆRD kan ses på Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg den 14. oktober 2023 til 10. marts 2024. Museet er vinterlukket 18. december til 5. februar 2024. 
  • Projektet realiseres i samarbejde med Skovgaard Museet  i Viborg.
  • Udstillingen realiseres med generøs støtte fra Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Statens Kunstfond og Albani Fonden.
  • Udstillingen har været vist på Skovgaard Museet fra maj-september 2023 og kompletteres af en stor og rigt illustreret bog, hvor Lejbach og Blendstrups indhold suppleres med viden af en række forfattere: herunder kunsthistoriker og leder på Skovgaard Museet, Christian Kortegaard Madsen; arkæolog og forhenværende museumsdirektør, Orla Madsen; kunsthistoriker Charlotte Svit og historiker og museumsleder på Danmarks Forsorgsmuseum, Sarah Smed.

Foto: Morten Gaustad 

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser
Se kort med ladestationer til elbiler i Svendborg

Åbningstider 2024
Den 6. februar - 15. december 2024
Åbent tirsdag-søndag kl. 10-16
I uge 7, 27-32 og 42: Åbent mandag-søndag kl. 10-16

Se entré til museet 

Omvisning for grupper  eller Omvisning for skoler

særlige søndage - den første søndag i måneden - er der FRI entré (større grupper undtaget) og alle vores udstillinger kan besøges. 

Se hvad Svendborg byder på af oplevelser, spisesteder og overnatning

Få inspiration i magasinet Det Sydfynske Øhav 2024

Kontakt museet
Mandag-fredag kl. 10-14 på telefon 6221 0261.
I weekender og på helligdage kan butikken på Danmarks Forsorgsmuseum kontaktes på telefon 6217 6829. 

Entré

Entré 2024
Voksne: 95 kr.
Studerende: 75 kr. 
Børn under 18 : gratis.
Er du medlem af Museumsforeningen, har du fri entré.

Gratis adgang har:

  • Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.
  • Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.
  • Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning. 
  • Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud. 

Dog skal der træffes aftale med museet inden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på telefon 62 21 02 61, mandag-fredag kl. 10-14 eller på mail 

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler