Fattigdom på tværs

I udstillingen lader museet debatten om og synet på nutidens fattigdom stå side om side ansigt med fortidens fattigdom. Via udstillingen tilføres debatten om fattigdom nye vinkler, stiller nye spørgsmål og giver ny indsigt.

Se og hør museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen fortælle om udstillingen.

Vi får væggene til at tale på den gamle fattiggård når den nye app, "Flugten fra fattigdommen" skildrer de skæve eksistenser, mens nutidens debat bliver bragt i spil med Pernille Skipper og Joacim B. Olsen.

Vinder af Den Fynske Kulturpris 2015

Fynskekulturpris storJuryens begrundelse:

Fattiggården danner en unik ramme om udstillingen, der formår at knytte historien sammen med et meget dagsaktuelt emne. Den sætter fokus på velfærdsstatens udvikling over de sidste hundredehalvtreds år og på hvilke konsekvenser den har haft på mennesker, som har levet livet på samfundets skyggeside.

Udstillingen forener fortællinger om nogle af de skæbner, der har boet på fattiggården og fortællinger fra nutidens udsatte i det danske samfund. En stor del af udstillingen er nemlig skabt i samarbejde med brugere, ansatte og frivillige fra nødhjælpsorganisationer på Fyn. Netop inddragelsen af de udsattes stemmer udgør en central del af udstillingen og gør den nærværende, troværdig og meget aktuel.

Udstillingens helt store force er inddragelsen af publikum. Gennem læringsspil og den tilhørende app ”Flugten fra Fattigdom” kommer publikum helt tæt på fire skæbner, der har boet på Fattiggården i tidens løb. Publikum bliver vidne til og skal forholde sig til nogle af de mange dilemmaer, der har udspillet sig på Fattiggården. Ved hjælp af moderne formidlingsværktøjer er museet ikke blot med til at udvikle udstillingsformatet på Fyn og i Danmark. Det får også banet vej for at nye typer af museumsgæster, herunder børn og unge, får lyst til at lægge vejen forbi.

Juryen tager hatten af for at et så forholdsvist lille museum tør tænke så visionært, modigt og rigtigt.  

Hvad du kan opleve i udstillingen

Bag Fattiggårdens gule mure tog den danske velfærdsstat sine første vaklende skridt.

Debatudstillingen "Fattigdom på tværs" er et eksperiment. Danmarks Forsorgsmuseum har inviteret nutidens debat om fattigdom ind bag murene og lader denne stå ansigt til ansigt med fortidens fattigdom. Med denne udstilling vil Forsorgsmuseet tilføre debatten om fattigdom nye vinkler og stille nye spørgsmål.

For hvad er forskellen og ligheden mellem en moderne nyttejobskost og en stenhammer fra Fattiggårdens tvangsarbejde?

Og hvorfor måtte modtagere af fattighjælp ikke stemme fremme til 1961, og hvordan bliver trængendes kærlighedsliv reguleret før og nu?

Fælles for før og nu er, at synet på de fattige bestemmer, hvilken hjælp samfundet vil give. Før skulle hjælpen være en straf, fordi de fattige blev betragtet som dovne. Men har debatten om arbejdsløshed reelt ændret sig?

I udstillingen og det tilhørende undervisningsmateriale indgår nye interviews med Joachim B. Olsen (LA) og Pernille Skipper (Ø). De har svaret på de samme spørgsmål – og leveret nogle ganske forskellige svar.

Undervisningsmateriale

Der er udarbejdet et omfattende undervisningsmateriale til udstillingen, som kan hentes her.

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Åbent tirsdag-søndag:

21. april - 19. dec. 2021: kl. 10-16

Se retningslinjer ang. Corona

særlige søndage (den første søndag i måneden) er der FRI entre og alle vores udstillinger kan besøges.

Her kan du møde museets formidlere på din tur rundt på museet. Mellem kl. 10-14 fortæller de spændende historier om Fattiggårdens skæbner og livet bag murene.

Lej et sommerhus og tilbring flere dage på det skønne Sydfyn.

Entré

Voksne: 75 kr.
Pensionister/studerende: 60 kr.
Børn under 18 : gratis.
Er du medlem af Museumsforeningen, har du fri entré.

Gratis adgang har:

  • Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.
  • Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.
  • Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning. 
  • Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud. 

Dog skal der træffes aftale med museet inden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på  eller 62 21 02 61

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler