Efter børnehjemmet

På FNs Internationale Børnedag den 20. november 2018 åbnede Danmarks Forsorgsmuseum sin nye udstilling ”Efter børnehjemmet”. Her kan besøgende gå opdagelse i tidligere børnehjemsbørns rørende historier, unikke billeder og historiske genstande fra tiden på børnehjemmet. 

Udstillingen kan ses til og med 7. august 2022. Herefter begynder vi opbygning af den nye udstilling "Anbragt", som åbner sommeren 2023. 

Danmarks Forsorgsmuseum går nye veje i formidlingen af børnehjemshistorien

Danmarks Forsorgsmuseum har sammen med tidligere børnehjemsbørn skabt en eksperimenterende udstilling, hvor der sættes fokus på tiden på og efter børnehjemmet - fordelt på 3 rum. Her deler en gruppe af tidligere børnehjemsbørn (Godhavnsdrengene) deres erfaringer om tiden på og efter børnehjemmet og om deres kamp for retfærdighed. Sammen med en række forskere tager tidligere børnehjemsbørn derudover favntag med det store eksistentielle spørgsmål: ”Hvem er jeg?” og derudover inddrages de besøgende til selv at tage stilling til en række etiske dilemmaer. 

”Titusindvis af danskere har været anbragt under børneforsorgen. De har tilbragt dele af eller hele barndommen på spædbørnshjem, børnehjem, opdragelsesanstalter osv. Nogle tidligere anbragte har mørke minder. Andre har lyse. Langt de fleste har begge dele. Hvordan det var at være anbragt ved kun de, som selv har prøvet det,” siger formidlingschef og historiker Sarah Smed om baggrunden for at skabe den nye udstilling i nært samarbejde med tidligere børnehjemsbørn.

Velfærdshistorie har traditionelt set fokuseret på de store institutioners historie og politiske reformer. Det enkelte menneskes oplevelse er kun meget sjældent blevet hørt. En anbringelse inden for forsorgen har derfor ofte betydet en placering uden for historieskrivningen. Udstillingen er støttet af Velux Fonden og er en del af forskningsprojektet ”Velfærdshistorier fra kanten”, hvor Danmarks Forsorgsmuseum og Center for Velfærdsstatsforskning fra Syddansk Universitet siden 2015 har arbejdet sammen med en række tidligere anbragte børnehjemsbørn for at skabe en mere balanceret og inkluderende fortælling om socialt udsatte i det danske velfærdssamfund.

Åbningen

Udstillingen blev åbnet den 20. november. Næsten 150 deltog, hvor af langt størstedelen var tidligere anbragte børnehjemsbørn. Nogle af dem med mørke minder fra deres barn på børnehjem. Andre med lys. Og en masse med både og. Tidligere tilsynsførende Oskar Plougmand holdt en rørende og stærk åbningstale og i mindre hold kunne de deltagende gå på opdagelse i udstillingen.

Vi takker alle for deres deltagelse. Og VILLUM FONDEN # VELUX FONDEN for den økonomiske støtte til forsknings og formidlingsprojektet "Velfærdshistorier fra kanten", som udstillingens indhold baserer sig på.

Formidlingschef og historiker Sarah Smed bød velkommen til de mange fremmødte.
Foto: Jón Bjarni Hjartarson.

Udstillingens første rum handler om især Godhavnsdrengenes kamp for retfærdighed. Her ses tre af foreningens medlemmer.
Foto: Jón Bjarni Hjartarson.

Tidligere tilsynsførende inden for børne- og ungdomsforsorgen Oskar Plougmand holdt åbningstalen.
Foto: Jón Bjarni Hjartarson.

Vipse har bl.a. boet på Erritsøhus børnehjem, og hun fortæller i udstillingen om sin kamp for i arkiverne at finde svar på sine ubesvarede spørgsmål.
Foto: Jón Bjarni Hjartarson.

Som en del af udstillingsåbningen læste Peer og Hjalmar op af deres litterære produktioner om deres barndom som anbragte børn - en produktion, som de er gået i gang med som led i en skriveworkshop, som bliver faciliteret af forfatter Trisse Gejl.
Fotograf: Jón Bjarni Hjartarson

Se alle de mange skønne billeder fra åbningen. 

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Den 1. februar - 18. december 2022
Åbent tirsdag-søndag kl. 10-16
I uge 7, 26-31 og 42: Åbent mandag-søndag kl. 10-16

Se entré til museet 

særlige søndage - den første søndag i måneden - er der FRI entré (grupper undtaget) og alle vores udstillinger kan besøges. I tidsrummet kl. 10-14 fortæller museets formidlere spændende historier om Fattiggårdens skæbner og livet bag murene. 

Se hvad Svendborg byder på af oplevelser, spisesteder og overnatning

Entré

Voksne: 75 kr.
Pensionister/studerende: 60 kr.
Børn under 18 : gratis.
Er du medlem af Museumsforeningen, har du fri entré.

Gratis adgang har:

  • Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.
  • Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.
  • Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning. 
  • Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud. 

Dog skal der træffes aftale med museet inden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på  eller 62 21 02 61

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler