Den røde legetøjsbil er den sidste gave Svend fik af sin mor Thora, før hun forsvandt ud af hans liv, da hun blev indlagt på et psykiatrisk hospital i 1951.

Særudstilling: 27. juni - 17. oktober

Med udstillingen "Alt det usagte" griber Danmarks Forsorgsmuseum om familiehemmeligheder og fortielser i forbindelse med psykiske sygdom. På din vej rundt på Fattiggården møder du forskellige kunstværker af danske og internationale kunstnere, som kaster lys over emnet.

Gennem flere århundrede har sindslidelser været stigmatiseret og forsøgt hemmeligholdt indenfor familien. Men følelser og handlinger i familien og selve ideen om ”den psykisk syge” er uløseligt forbundet med udviklingen af velfærdsstaten og psykiatrien i det 20. århundrede.

Du møder de forskellig kunstværker på din tur rundt på Fattiggården

Tre kunstværker på Fattiggården

Du oplever de forskellige værker på din vej rundt på Fattiggården. I vaskerummet hører du Heidi Fasts non-verbale vokaler fra psykiatriske patienter, personale og pårørende, der resonerer med museets historiske vægge og skaber sammenhænge på tværs af tid. I en række af rummene i Forsørgelsesafdelingen møder du Mikael Josephsens knækprosa. Digtene giver indsigt i, hvordan det er at leve med hemmeligholdelsen af sindslidelser. Jakob Jakobsens stemmer fra nutidens psykiatriske afdeling iscenesat i Opsynsmandens lejlighed åbner op for en diskussion af de historiske foranderlige forståelser af, hvem der er syg, og hvem der er rask.

Historien bag

Da Danmarks Forsorgsmuseum fungerede som fattiggård blev ’de sindslidende’ ikke betragtet som en særlig kategori, men huset sammen med andre socialt udsatte eksistenser. Siden har skiftende syn på arvelighed, kønsroller og moral samt den medicinske og lægefaglige udvikling formet såvel forståelsen af og kommunikationen omkring sindslidelser og ikke mindst præget selve sygdomsoplevelsen på radikalt forskellige måder.

Fælles for udstillingens forskellige perspektiver på hemmeligheder og sindslidelser er, at psykisk sygdom ikke kun er et individuelt problem, men noget der skabes i mellemmenneskelige relationer og formes af såvel kultur som politik. Samtidig sætter udstillingen fokus på, hvordan alt det, som vi ikke sætter ord på også er med til at forme os som mennesker.

Udstillingen er udsprunget af et tvær-videns-skabende samarbejde mellem kunst, forskning, kulturhistorie og levede liv. Udstillingen tager tematisk afsæt i det kollektive forskningsprojekt "Familiehemmelighedernes politik i den danske velfærdsstat 1920 -1980" og delprojektet "Skjulte sindslidelser".

Metoden til samskabelsesprocessen udspringer af det igangværende forskningsprojekt Kuratering af forskning – den forskende kunstudstilling som vidensskaber, der undersøger, hvordan kunst og kuratering kan bidrage til videnskabelse i akademiske forskningsprojekter.

Intentionen er ikke at komme med fasttømrede pointer og formidle et forskningsresultat, men snarere at aktivere museets autentiske rammer som affektive rum, der åbent og fra forskellige vinkler undersøger alt det, vi ikke taler om.

Tak til Bikubenfonden, Statens Kunstfond, Bodil Pedersen Fonden, FLSmidth & Co. A/S Donation Fund, RUC og KU for generøs støtte til udstillingsproduktionen og udstillingen.

Der er mange aktiviteter og events knyttet til Alt det usagte

Aktiviteter og arrangementer

I hele udstillingsperioden er der mange events, samtaler og dialogbaserede rundvisninger, som vi håber, at du vil tage del i.

TORSDAGE MED ALT DET USAGTE

JULI
01.07 kl. 14.00 ”Alt det usagte på Fattiggården”:  Intro til udstillingen med paralleller til Fattiggårdens familiehemmeligheder. For voksne. Gratis, når entréen er betalt. Maks. 15 deltagere. Tilmelding er nødvendig og sker her

08.07 kl. 14.00 ”Alt det usagte på Fattiggården”: Intro til udstillingen med paralleller til Fattiggårdens familiehemmeligheder. For voksne. Gratis, når entréen er betalt. Maks. 15 deltagere. Tilmelding er nødvendig og sker her (vælg dato øverst).

15.07 kl. 14.00 ”Alt det usagte på Fattiggården”: Intro til udstillingen med paralleller til Fattiggårdens familiehemmeligheder. For voksne. Gratis, når entréen er betalt. Maks. 15 deltagere. Tilmelding er nødvendig og sker her (vælg dato øverst).

22.07 kl. 14.00 ”Alt det usagte på Fattiggården”: Intro til udstillingen med paralleller til Fattiggårdens familiehemmeligheder. For voksne. Gratis, når entréen er betalt. Maks. 15 deltagere. Tilmelding er nødvendig og sker her (vælg dato øverst).

29.07 kl. 14.00 ”Alt det usagte på Fattiggården”: Intro til udstillingen med paralleller til Fattiggårdens familiehemmeligheder. For voksne. Gratis, når entréen er betalt. Maks. 15 deltagere. Tilmelding er nødvendig og sker her (vælg dato øverst).


                                

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Åbent tirsdag-søndag:

21. april - 19. dec. 2021: kl. 10-16

Se retningslinjer ang. Corona

særlige søndage (den første søndag i måneden) er der FRI entre og alle vores udstillinger kan besøges.

Her kan du møde museets formidlere på din tur rundt på museet. Mellem kl. 10-14 fortæller de spændende historier om Fattiggårdens skæbner og livet bag murene.

Lej et sommerhus og tilbring flere dage på det skønne Sydfyn.

Entré

Voksne: 75 kr.
Pensionister/studerende: 60 kr.
Børn under 18 : gratis.
Er du medlem af Museumsforeningen, har du fri entré.

Gratis adgang har:

  • Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.
  • Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.
  • Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning. 
  • Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud. 

Dog skal der træffes aftale med museet inden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på  eller 62 21 02 61

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler