Udstillinger
På Danmarks Forsorgsmuseum tilbydes en helt særlig museumsoplevelse i Fattiggårdens historiske rammer.
Danmarks Forsorgsmuseum knytter socialhistorien sammen med aktuelle samfundspolitiske emner. Museets udstillinger sætter fokus på velfærdsstatens udvikling over de sidste hundredehalvtreds år, og på hvilke konsekvenser den har haft på mennesker, som har levet livet på samfundets skyggeside.
Fattiggården
I det øjeblik man passerer Fattiggårdens port, omkranses man af mure og pigtråd, og en fornemmelse af indespærring, tab og tvang kryber ind under huden. Her begynder en rejse i tid, holdninger og idealer.
I Fattiggårdens to beboelsesafdelinger kan man opleve forskellige tankevækkende interiørudstillinger. Baderummet, isolationscellen og arbejdsgårdene vidner f.eks. om (u)renlighed, regelbrud og slidsomt arbejde.
Udstillinger
På museet kan man desuden opleve særudstillinger, som på aktualiserer, konkretiserer og individualiserer forsorgens historie.
På FNs Internationale Børnedag den 20. november 2018 åbnede Danmarks Forsorgsmuseum sin nye udstilling "Efter børnehjemmet". ”Efter børnehjemmet”. Her kan besøgende gå opdagelse i tidligere børnehjemsbørns rørende historier, unikke billeder og historiske genstande fra tiden på børnehjemmet.
Sammen med tidligere børnehjemsbørn har vi skabt en eksperimenterende udstilling, hvor der sættes fokus på tiden på og efter børnehjemmet - fordelt på 3 rum. Her deler en gruppe af tidligere børnehjemsbørn (Godhavnsdrengene) deres erfaringer om tiden på og efter børnehjemmet og om deres kamp for retfærdighed. Sammen med en række forskere tager tidligere børnehjemsbørn derudover favntag med det store eksistentielle spørgsmål: ”Hvem er jeg?” og derudover inddrages de besøgende til selv at tage stilling til en række etiske dilemmaer.
I udstillingen "Du skal ikke tænke på din Far og Mor" formidles f.eks. historien om at vokse på et børnehjem i det 20. århundrede. Her kobles historiske genstande med rørende erindringer.
I debatudstillingen "Fattigdom på Tværs" kan besøgende både forsøge sig som fortidens fattiginspektør eller nutidens socialrådgiver. En udstilling som i 2015 modtog Kulturregion Fyns Kulturpris. Mens man i udstillingen "Ansigt til Ansigt" kan se ind i øjnene på Fattiggårdens forbrydere.
Under Udstillinger, kan du læse om alle de andre udstillinger, du kan se på museet.