Toldkrydsjagt nr. XVI VIKING af Svendborg

For sejladser med VIKING og link til skibets aktuelle position se rubrikken til højre (på computer) /længere nede (på mobil).

Det smukke skib blev bygget i 1897 af skibsbygmester N. F. Hansen i Odense og var i tjeneste som krydstoldjagt indtil 1904. Den oprindelige aptering omfattede et lukaf forude til to sømænd, kabys med komfur, salon og kamre til krydstoldassistenten og krydsbetjenten. Armeringen var en broncefalkonet.

Siden 1917 har VIKING sejlet som lystfartøj.

Museumsskib

I 1979 blev båden testamenteret til museet af Marie Petersen, Svendborg Dampmølle.
Den to meter lange rorpind har atter erstattet rattet - og i 1981 blev hovedkompasset reetableret på ruffet. Stenballasten er udskiftet med ca. 5 tons jern samt med større vægt i kølen.

Vikings fjernkending

Spidsgattet jagt med pælemast og horisontalt bovspryd. Skroget er sort. Lakeret lønning og svineryg. Lave hvide halvruf med lakeret ruftag. Sejlføringen er hvid: gaffelstorsejl, topsejl, fok og klyver.

Se, hvor VIKING er lige nu

Fakta

Bruttotonnage: 19,57 tons
Længde: 45 fod
Bredde: 14 fod
Dybgang: 7'12 fod
Motor: Ford Mermaid Marinediesel m. 6 cylindre på 135 HK.

Bådelauget for VIKING fotograferet i oktober 2021

VIKINGs bådelaug

Et bådelaug på ca. 30 medlemmer tager sig af VIKINGs vedligeholdelse og sejler ture med kommunens gæster og museets medlemmer. Her ses bådelauget i oktober 2021. 

Hør nærmere om bådelauget hos Thorkild Madsen, mail:  og telefon 2098 4466.

Sejladser med VIKING

VIKING er fortøjet ved Maritimt Centers træskibsbro ved Det Gule Pakhus i Svendborg. 
Se, hvor VIKING er lige nu


Besøg VIKING under Landsstævnet
Ved Træskibsbroen på Svendborg Havn ligger krydstoldjagten VIKING fra 1897.  Under Landsstævnet står VIKINGs bådelaug klar til at fortælle om skibet. Alle er velkomne til at komme ombord på VIKING, som i år fylder 125 år. Kig forbi torsdag, fredag og lørdag den 30. juni-2. juli kl. 10.00-22.00. BEMÆRK: Søndag den 3. juli er der åbent kl. 10.00-18.00.


125 år med VIKING
I år fylder VIKING 125 år. Vi fejrer skibets runde fødselsdag og bådelaugets indsats lørdag den 30. juli kl. 11. Det sker ved Maritimt Center i Svendborg. 
Se programmet her

Sæson 2022

Der bliver to aftensejladser og to heldags-actionture med VIKING i 2022-sæsonen. Sejladserne er forbeholdt medlemmer af Museumsforeningen. Der er begrænset antal pladser pr. tur. I 2021 valgte vi at trække lod blandt de medlemmer, som var interesserede. Det fungerede godt, og mange medlemmer fik mulighed for at opleve en tur med det smukke træskib. Derfor har vi igen i år trukket lod blandt de medlemmer, som har lyst til en sejltur med VIKING. Fristen for deltagelse var 18. marts. Vi har trukket lod, og vinderne har fået direkte besked pr. mail 22. marts. Hvis du bliver forhindret i at deltage, er det vigtigt, at du melder afbud, så en anden kan få oplevelsen.

Aftensejladser i 2022:
Se bøgen fra Sundet onsdag den 18. maj 
Oplev Svendborg Sund onsdag den 24. august 

Heldags-actionture i 2022:
Heldags-actiontur lørdag den 18. juni 
Heldags-actiontur lørdag den 3. september

Læs mere om Museumsforeningen