Fyns Amts Avis skriver (link til Fyns Amts Avis)

Lørdag debuterer Svendborg Museum med et nyt museumsformat, som bringer historien ud til de steder, hvor den fandt sted, og hvor folk har deres hverdag. Han både indleder og afslutter med den samme sætning. For at sikre sig, at han ikke efterlader nogen tvivl.

"Jeg er altså mere end almindeligt begejstret for det her projekt", siger han. To gange.

De, der har stiftet bekendtskab med museumsinspektør Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum, ved, at det ikke siger så lidt. For han er generelt en ret begejstret historiker. Men den sorte container på tre gange seks meter, der står omme bagved museets bygninger, bringer i de her dage fagentusiasmen betragteligt i vejret.

"Det er et helt nyt legetøj. Det er virkelig hjerteblod for os, det her", siger han.

Tanken her er at gøre museum til noget stedspecifikt. Og noget, man kan støde på i sin hverdag. Det fascinerende er, at det her er en platform, der giver os mulighed for at bringe nogle museumsgenstande derud, hvor det, de knytter sig til, skete.
Nils Valdersdorf Jensen, Svendborg Museum

Mobilt museum
Containeren er et mobilt museum. Udstyret med museets logo på bagenden og brudsikre montrer, kameraovervågning og alarmer som på et almindeligt museum skal Den Sorte Boks, som den er blevet døbt, sommeren over turnere rundt i kommunen og fortælle historie. Fire forskellige steder med fire forskellige udstillinger.

"Et museum er jo normalt en bygning, man opsøger, løser billet til, ser, og måske kommer tilbage til nogle år senere. Tanken her er at gøre museum til noget stedspecifikt. Og noget, man kan støde på i sin hverdag. Det fascinerende er, at det her er en platform, der giver os mulighed for at bringe nogle museumsgenstande derud, hvor det, de knytter sig til, skete", siger Nils Valdersdorf Jensen.

Første udstilling bliver således på parkeringspladsen ved brugsen i Skårup. Fra lørdag og hele juli vil man her kunne opleve en udstilling, der handler om Skårupgruppen - en flok seminarister og andre lokale unge, der var en del af den danske modstandsbevægelse under anden verdenskrig.

"Det fede ved lokalhistorie er jo, at ved at zoome helt ind på de her seminarister fra Skårup kan man fortælle verdenshistorie. Man kan sænke et historisk lag ned over hverdagen, så man står på den der p-plads og tænker: 'Wauw, var det her?'", siger han.

Skal rokke ved opfattelsen af et museum
Svendborg Museum adskiller sig fra de fleste andre museer ved ikke at have en bygning eller en fast udstilling. Derfor betragter Nils Valdersdorf Jensen containeren som lidt af et scoop.

"Vi har arbejdet på at få det her til at lykkes i flere år. Og jeg tror, det er vores eksistensberettigelse. Museer er nødt til at gentænke sig selv, og det her er vores bud på, hvad fremtidens museum skal kunne. Det er et helt nyt museumsformat. Og det er ret radikalt, synes jeg. For det her bliver vores primære museumsaktivitet i år", siger Nils Valdersdorf Jensen, der også ser for sig, at containeren kan rokke ved folks opfattelse af, hvad et museum er.

"Det fede er, at vi kan fortælle nye historier hele tiden, og at vi kan udfordre folks idé om, hvad et museum kan og skal. Nogle tillægger museer noget lidt støvet, men vi vil gerne åbne historien op og bringe den ud på en måde, som overrasker folk", siger museumsinspektøren.

Den sorte boks
Den Sorte Boks, som Svendborg Museum har døbt sin container, begynder sin sommerturné med en måned på parkeringspladsen ved brugsen i Skårup. Her handler udstillingen om modstandsgruppen Skårupgruppen. I august vil containeren være at finde på Skarø Havn med en udstilling, der handler om ø-livet.

I september vil man kunne opleve en udstilling om de undersøiske stenalderbopladser, der er at finde i Det Sydfynske Øhav, på havnen i Ballen.

Og i oktober vil containeren blive placeret ved et arkæologisk udgravning med en relevant udstilling. Adressen ligger endnu ikke fast.

Containeren vil være ubemandet, og strømmen kommer fra solceller på taget af den. Den vil være åben i dagtimerne.
.