Museumsfolk fra Svendborg Museum og Danmark Forsorgsmuseum har været aktive ved tasterne. De har udgivet to ph.d.-afhandlinger, en fotobog om Øhavet, en årbog om formidling samt opdateret en fattiggårdsbog. Dertil kommer en lang række artikler i danske lokal- og socialhistoriske tidsskrifter og udgivelser i internationale tidsskrifter. Man kan blive helt forpustet, når man ser tilbage på alt det.

Nå, nå, tænker du, hvad kan jeg bruge det til? Jo, det viser, at vi skaber ny viden, som indgår i vores formidling. Det betyder, at du som besøgende bl.a. får udstillinger og foredrag i høj standard (synes vi). Faktisk så er vores besøgende ofte de første til at få del i den nye viden – lang tid inden tidsskrifterne. Et godt eksempel er fotobogen om Øhavet, hvor billederne taget af Luca Berti er krydret med kulturhistoriske tekster fra museumschef Esben Hedegaard. Dele af den viden, som Esben præsenterer, har tidligere været del af vores udstilling om Øhavet i 2015 og i artiklen fra i år i Journal of Historical Geography om det selvsamme.

De fleste artikler og bøger kan købes i Museumsbutikken eller lånes på biblioteket. Hvis du skal bruge de nøjagtige referencer, så kommer de her:
  • Smed, Sarah & Rasmussen, Jeppe & Rasmussen, Jacob K. & Hansen, Martin: Fattiggården. 3. nyredigerede oplag, 2021.
  • Smed, Sarah: Hvad er museumsaktivisme, og hvordan praktiseres det på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg? I Handicaphistorisk Tidsskrift nr. 44.
  • Smed, Sarah og Rasmussen, Jeppe: At samskabe et museum opgraderer museets vidensfond og giver mennesker nye muligheder som formidlere af udsattes historie. I Handicaphistorisk Tidsskrift nr. 44.
  • Rasmussen, Jacob K.: ”Hvem troede de jeg var” Når tidlige børnehjemsbørn læser deres journal – konflikter, håndteringsstrategier og potentialer. Ph.d.-afhandling, SDU, 2021.
  • Hald, Lene & Behrendtzen, Stine: Den blå bog. Danmarks Forsorgsmuseum, 2021.
  • Hedegaard, Esben: Ø-folk. Fotografier er Luca Berti. Svendborg Museum, 2021.
  • Jensen, Nils Valdersdorf: Ud med historien. Svendborg Museums årbog 2020. Udgivet 2021.
  • Jensen, Nils Valdersdorf: Moral på grænsen – smugleri og stat i Det sydfynske Øhav, 1850-2000. Ph.d.-afhandling, SDU, 2021.
  • Frandsen, Steen Bo & Jensen, Nils Valdersdorf: Et stop på vejen – da Fyn blev sømmet fast. I Fynske Årbøger, 2021.
  • Jensen, Nils Valdersdorf: A traditional sport: Smuggling among South Funen Sailors, 1950-1990. I International Journal of Maritime History. Vol 33, 2021.
  • Jensen, Nils Valdersdorf: ‘An example to all of Christendom’ – Crime and social control in the Danish Island Parish of Drejø c. 1700-1900” Journal of Historical Geography, 2021.