Svendborg Museum og Trafik i Børnehøjde har netop fået en bevilling på 150.000 kr. til at udvikle kvindehistorie på cykel. Med Corona-situationen er der kommet en god anledning til, at flere lærere flytter undervisningen ud af skolen og anvender byens rum som klasseværelse. For at få endnu flere ud i byen udviklede Svendborg Museum og den social-økonomiske virksomhed Trafik i Børnehøjde i foråret 2021 undervisningsmaterialet ”Søfart på cykel”. Her kan skoleelever og lærere komme på cykeltur rundt i Svendborgs søfartshistorie, f.eks. til Villa Anna, hvor kimen blev lagt til det, som senere udviklede sig til det verdenskendte A.P. Møller-Mærsk og til Svendborg Værft. Pilotprojektet resulterede i et rost undervisningsmateriale, der er frit tilgængeligt her på siden under Formidling.

Svendborg Museum og Trafik i Børnehøjde udvider nu samarbejdet. Det sker takket være støtte fra Slot- og Kulturstyrelsens Coronapulje, som støtter nye formater i det offentlige rum. Denne gang med et nyt tema: ”Kvindehistorie på cykel”.

”Museet mangler formidling, der bruger kvindehistorie til at forstå nye sider af byens historie. I materialet vil vi fortælle kvindehistorie både oppefra og nedefra. Det gælder fx historien om Ann Kirstine Jensen, byens første kvindelige skibsreder, sømandskonerne og sømandsenkerne, der hutlede sig igennem, og Nielsine Nielsen, Danmarks første kvindelige læge”, fortæller Nils Valdersdorf Jensen, museumsinspektør på Svendborg Museum.

Formålet er at gøre nye sider af Svendborgs historie mere levende og nærværende for byens børn og unge ved, at de oplever historien med egne øjne, lige der, hvor den skete – fremfor i et klasseværelse eller i en museumsudstilling. ”Samtidig ønsker vi at påvirke valget af dagligt transportmiddel og øge sundheden efter et år med digital hjemmeundervisning. Fordelen ved formatet er, at det er holdbart ift. en tredje bølge af Corona og vil være af blivende karakter”, udtaler Johan og Janne Heichelman fra Trafik i Børnehøjde.

Arbejdet går i gang efter sommerferien og interesserede skoler får snart mulighed for at booke gratis testforløb.

På billedet ses Ann Kirstine Jensen, som var Svendborgs første kvindelige skibsreder. På skødet sønnen Alfred.

Kontakt:
Svendborg Museum: Nils Valdersdorf Jensen på mail:
Trafik i Børnehøjde: Johan Heichelman på mail: