Udstilling: 35 + 1 fællesskaber

Nedlukningen af samfundet de sidste to år har været en speciel tid, også for socialt udsatte mennesker. Med udstillingen "35+1 fællesskaber" har Landsforeningen af VæreSteder skabt et unikt projekt med det formål at mindske ensomheden blandt brugere af væresteder rundt i Danmark. Fra marts til september 2021 har 272 borgere på 35 væresteder på Sjælland, Fyn, Bornholm og i Jylland haft gang i strikkepindene, hvad enten de havde erfaring eller var nybegyndere. Det har resulteret i mere end 1.834 unikke bidrag. Hver strik afspejler de tanker, følelser og oplevelser, brugerne af værestederne har haft under corona pandemien.

35 + 1 fællesskaber
På tværs af landet har deltagerne strikket små huse, blade, sole, øjne, hænder og skærme. Hvert tema har sin egen farve. Hver farve afspejler coronaens påvirkning af hverdagen og livet for værestedsbrugerne. De blå/grå huse symboliserer den første tid hjemme under nedlukningen. De grønne blade afspejler den øgede brug af naturen under pandemien. De gule sole og øjne symboliserer varme, glæde og friheden for andres forventninger. Og endelig er de pink skærme symbol på de utallige timer, brugerne har tilbragt foran tv, computer og telefon under nedlukningen. De mange små bidrag er samlet til ét kunstværk i udstillingen "35+1 fællesskaber", hvor 35 referer til værestederne og 1 står for det fællesskab kunstværket giver. Udstillingen fremstår som et vidnesbyrd om socialt udsattes oplevelser under corona pandemien.

De mange kunstværker hænger smukt i rummene på den gamle Fattiggård i Svendborg. I 150 år husede Fattiggården de mennesker, som levede på samfundets skyggeside. Foruden værkerne består udstillingen også af en lydinstallation. Her fortæller nogle af deltagerne om de tanker, der ligger bag deres strik, og hvad projektet har betydet for dem og deres mentale sundhed. Udstillingen er en invitation til et fællesskab, hvor folk med interesse for strik og håndværk kan mødes. Eller folk, som ønsker et indblik i, hvordan socialt udsatte mennesker har oplevet tiden med corona.

Projektet og udstillingen er realiseret med støtte fra Kulturministeriets pulje "1.000 nye fællesskaber mod ensomhed". 35 + 1 fællesskaber kan ses på Danmarks Forsorgsmuseum i perioden den 8. april - 29. maj. 

Landsforeningen af VæreSteder har siden 1998 hjulpet væresteder i hele landet med at skabe fællesskaber og forandring for socialt udsatte. Landsforeningen af VæreSteder har kontakt til over 23.000 socialt udsatte borgere.

Foto: Büro Jantzen

Arrangement oversigt

Startdato fredag 08. 04. 2022 10:00
Slutdato søndag 29. 05. 2022 16:00
Det foregår Danmarks Forsorgsmuseum

Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.