Foredrag

02
apr
2020

UDSAT - Foredrag: "Min opvækst på børnehjem” ved Peder Stougaard

torsdag 2. april 2020 19:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
UDSAT - Foredrag: "Min opvækst på børnehjem” ved Peder Stougaard Lige efter fødslen kom Peder på et spædbørnshjem og så et børnehjem - heldigvis et godt børnehjem. Peder blev uddannet kunstner, og han fortæller åbent og ærligt om tanker og følelser knyttet til det at være et børnehjemsbarn.

Klik på Beskrivelse og læs mere

Man kan ikke længere tilmelde sig dette arrangement

07
maj
2020

Foredrag: ”Spor der forløser – historier der heler” ved Anne-Marie Thomsen

torsdag 7. maj 2020 19:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
Foredrag: ”Spor der forløser – historier der heler” ved Anne-Marie Thomsen Følg med Anne-Marie Thomsen i fodsporene efter hendes forfader kassebarnet Jens, som blev født i 1778. Hun har gennem mange år undersøgt sin slægts historie for at forstå sin egen.

Klik på Beskrivelse og læs mere..
04
jun
2020

Foredrag: ”Uopdragelige unge piger eller psykopater?” ved Bolette Frydendahl Larsen

torsdag 4. juni 2020 19:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
Foredrag: ”Uopdragelige unge piger eller psykopater?” ved Bolette Frydendahl Larsen “Hun maa anses for at være et psykisk degenereret Individ (Psykopat).“ Sådan konkluderede en læge i 1932 efter en mentalundersøgelse af Lily, der var anbragt på Vejstrup Pigehjem, Danmarks første statslige opdragelsesanstalt for piger. Ved hjælp af journalsager om piger som Lily fortæller Bolette Frydendahl Larsen om, hvordan unge piger blev beskrevet og behandlet anstalten. Foredraget giver et indblik i pigernes modstand mod at blive anbragt og viser, hvordan forstanderinderne håndterede modstanden.
06
aug
2020

Foredrag: "Lønarbejdet som mål - mennesket som middel" ved Mikkel Morgen

torsdag 6. august 2020 19:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
Foredrag: "Lønarbejdet som mål - mennesket som middel" ved Mikkel Morgen ”Jobcentersystemet skaber en ramme om langvarigt arbejdsløse menneskers hverdagsliv, som leder til markant risiko for fremmedgørelse, psykiske belastninger og identitetstab – og så hæmmer systemet i øvrigt vores demokratiske dialog om arbejdets rolle i samfundet.”
Dette er én af pointerne i foredraget, der afholdes af ph.d.-studerende Mikkel Morgen (RUC). Han forsker i arbejdsløshed og voksnes læring ud fra et psyko-samfundsmæssigt perspektiv og har selv tidligere arbejdet i beskæftigelsessystemet.
03
sep
2020

Foredrag: ”Fattigsteder” ved Preben Brandt

torsdag 3. september 2020 19:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
Foredrag: ”Fattigsteder” ved Preben Brandt Den tidligere formand for Rådet for socialt udsatte og stifter af Projekt Udenfor fortæller om sin tur rundt i landet og ser 150 år tilbage i tiden. En tur, der danner baggrund for hans nye bog ”Fattigsteder”, og hvor han besøgte nogle af de steder, som fortæller historien om samfundets udstødte og om de fysiske rammer for deres levesteder i sidste halvdel af 1800-tallet.
Preben Brandt fortæller sin historie om fortidens fattigsteder og inddrager løbende sine refleksioner om nutidens vilkår for socialt udsatte.
01
okt
2020

Foredrag: ”Optimismens politik - om skabelsen af uværdigt trængende borgere” ved Mathias Herup Nielsen

torsdag 1. oktober 2020 19:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
Foredrag: ”Optimismens politik - om skabelsen af uværdigt trængende borgere” ved Mathias Herup Nielsen "Hvis man kan, skal man!" Sådan lyder det ofte, når politiske midler over for arbejdsløse borgere begrundes. Samtidig har et optimistisk syn på udsatte menneskers arbejdsevner over de seneste to årtier vundet indpas. Flere forstås dermed som mennesker, der godt kan arbejde, og som vi derfor bør stille krav til. Færre forstås som nogle, der ikke kan.
Mathias Herup Nielsen beskrev udviklingen i bogen "Optimismens Politik", og i foredraget optegner han udviklingen og peger på nogle af de negative konsekvenser deraf.
05
nov
2020

Foredrag: ”Når systemets børn ’får ret’ – om erstatningssagerne og hvad der følger med dem” ved Ingrid Hartelius Dall

torsdag 5. november 2020 19:00 -21:00
Tilmelding nødvendig
Foredrag: ”Når systemets børn ’får ret’ – om erstatningssagerne og hvad der følger med dem” ved Ingrid Hartelius Dall Tønder, Slagelse, Brønderslev, Rebild – og Godhavn. Alle navne, der får os til at tænke på alvorlige sager, hvor børn i årevis har været udsat for overgreb og omsorgssvigt, uden at myndighederne greb ind. Børns Vilkår har siden 2012 bisiddet personer, der ønsker at anlægge en sag om offentligt omsorgssvigt, men er det overhovedet vejen frem? Ender vi ikke bare med amerikanske tilstande – en uheldig 0-fejls kultur?
Kom og hør om arbejdet med sagerne, det juridiske og politiske, men vigtigst af alt – det menneskelige.

Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.