Særlig Søndag på Fattiggården

søndag 3. marts 2024 10:00 -16:00
Gratis adgang
Særlig Søndag på Fattiggården Det er vigtigt for Danmarks Forsorgsmuseum, at alle har mulighed for at besøge Fattiggården. Søndag den 3. marts er der derfor gratis adgang til Fattiggården (grupper med mere end 10 personer er undtaget). Denne søndag kan du få en snak med to af museets frivillige. De er i måtteværkstedet kl. 10.30-12.30, hvor de viser, hvordan en måtte væves. De fortæller også gerne om det gamle håndværk. Der har været gang i vævene, så lige nu har vi et stort udvalg af de flotte, slidstærke måtter til salg i Museumsbutikken.

Da Fattiggården åbnede i 1872 havde den to formål: Dovenskab skulle kureres ved hårdt arbejde, og de indlagtes arbejde skulle være med til at betale for Fattiggårdens drift. Måttevævning var fra Fattiggårdens åbning en vigtig del af arbejdet. I 1872 var kvoten 3,5 meter måtte om dagen. I Fattiggårdens tid er der vævet tusindvis af måtter. De blev solgt videre og medvirkede til, at driften af Fattiggården blev billigere.

Har du ikke set udstillingen "GENFÆRD", er det ved at være sidste chance. GENFÆRD viser store, udtryksfulde tegninger af billedkunstner Ole Lejbach tilsat knivskarpe tekster af forfatter Jens Blendstrup. Sidste dag er 10. marts. Vi har netop åbnet to nye, mindre udstilling. En om ø-anstalten Sprogø og en, hvor vi giver stemmer til unge fra Ringe Kost- og Realskole.

Fortæl gerne om Særlig Søndag til dem du kender og dem, hvor entréen kan være en barriere for et besøg. Særlig Søndag finder sted den første søndag i måneden.

Ret til ændringer forbeholdes.

UDSOLGT: Forfattersamtale på Svendborg Bibliotek

fredag 8. marts 2024 16:00 -17:30
Gratis - Tilmelding nødvendig
UDSOLGT: Forfattersamtale på Svendborg Bibliotek Den 20. februar udgiver Sarah Smed, leder af Danmarks Forsorgsmuseum, sammen med Stine Grønbæk Jensen (tv) fra Københavns Universitet bogen "Pigerne fra Sprogø". Det er historien om de ustyrlige pigers ø og et statsligt overgreb.

På Kvindernes Internationale Kampdag, fredag den 8. marts kl. 16.00-17.30, inviterer Svendborg Bibliotek til forfattersamtale med Sarah og Stine om fangenskab, løsagtighed og ”verdens bedste åndsvageforsorg” med udgangspunkt i bogen "Pigerne fra Sprogø".

Fra 1923 og frem til 1961 blev cirka 500 unge kvinder anbragt på Sprogø. Kvinderne, der blev opfattet som åndssvage og seksuelt afvigende, skulle isoleres og afrettes og i mange tilfælde også steriliseres. Det var en god velfærdsgerning, mente man i samtiden. I 1923 åbnede ø-anstalten Sprogø, en filial under De Kellerske Anstalter, beregnet for lettere åndssvage og seksuelt afvigende unge kvinder, der her skulle genopdrages og lære at tøjle deres lyster og impulser. Kvinderne kom fra de nederste sociale lag og blev beskyldt for at sprede kønsygdomme, dårlig seksualmoral og degeneret afkom.

Hvem var kvinderne? Hvordan var deres hverdag på øen? Hvordan opstod overhovedet idéen om at isolere bestemte kvinder på en øde ø? Kvindehjemmet på Sprogø var i samtiden et prestigeprojekt inden for åndssvageforsorgen, og anstalten blev af læger, politikere og i pressen fremhævet i rosende vendinger som et billede på fremskridt.

Arrangementet er UDSOLGT

Fællesskabsdag

lørdag 16. marts 2024 11:00 -16:00
Gratis - Tilmelding nødvendig
Fællesskabsdag De Anbragtes Vilkår og Danmarks Forsorgsmuseum inviterer til en hyggelig dag for tidligere anbragte. Vi glæder os til at møde dig lørdag den 16. marts 2024. Du er velkommen fra kl. 11-16, til en dag blandt mennesker med anbringelsesbaggrund, på Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13 i Svendborg.

På dagen kan du opleve den nye udstilling ”Anbragt” og høre mere om tankerne bag udstillingen. Du kan også få viden om, hvordan du søger dine dokumenter fra kommunen. Derudover er der plads til at drikke en kop kaffe, snakke med andre tidligere anbragte og spise en hulens masse hjemmebagt kage! Hent invitationen her

Husk tilmelding
Arrangementet er gratis, og tilmelding sker til Sarah Smed snarest muligt og senest den 9. marts via:

De varmeste hilsner

De Anbragtes Vilkår og Danmarks Forsorgsmuseum

Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.

OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.