Den Sorte Boks: Landsstævnerne i Svendborg set fra månen

Den Sorte Boks er Svendborg Museums mobile udstillingsrum, som fortæller historien lige der, hvor den skete. Derfor står Den Sorte Boks i Landsstævnecentrum og betragter de danske landsstævner fra månen. Så ser alting pludselig anderledes ud. Som landsstævnedeltager oplever man, at det f.eks. gælder om at lære en rytmisk serie eller vinde en håndboldkamp og selvfølgelig deltage i alt det sociale under træning og til selve Landsstævnet.

Landsstævnerne er født ud af politiske konflikter efter 1864. På det første gymnastikstævne i Svendborg i 1878 var der foruden spring over hest opvisning i stokkeslag, kårde- og bajonetfægtning. Landsstævnet i 1935 i Ollerup kaldtes ”Olympiaden” og var da også tydeligt inspireret af forberedelserne til Olympiaden i Berlin 1936. Fra månen er det svært at se forskel på de kæmpestore hold på snorlige rækker bag en ”delingsfører” og på tidens militærparader. Landsstævnet i Svendborg 1994 var et ”make love, not war”-landsstævne. Masser af sol, øl, musik og evig fred.

Nu er vi samlet igen. Der er krig i Europa, og Danmark har skruet gevaldig op for forsvarsbudgettet. Kan dit hold stadig stå på række? Kan I overhovedet gå i takt? Er foreningsdanmark det stærkeste værn mod anti-demokratiske kræfter?

Den Sorte Boks står på Landsstævnepladsen ved SG-Hallen under Landsstævnet 2022 den 30. juni - 3. juli. Der er døgnåbent alle dage. Der er gratis adgang.

På billedet ses Svendborg Sportsklubs præsentationshold i 1894 (senere Svendborg Gymnastikforening). Foto: Svendborg Byhistoriske Arkiv.

Arrangement oversigt

Startdato torsdag 30. juni 2022
Slutdato søndag 03. 07. 2022 23:55
Det foregår Landsstævnecentrum

Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.

OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.