Udskoling

Når I booker et besøg, er det vigtigt for os, at vi kender jeres ønsker for besøget. På den måde kan vi bedst guide jer ift. de muligheder, vi tilbyder, og sørge for, at I får en god museumsoplevelse. Et besøg på Fattiggården er en unik og stærk oplevelse, der giver eleverne stof til eftertanke.

Historierne
På en tur rundt i Svendborgs købstads fattig- og arbejdsanstalt fra 1872 får I både indsigt i formålet med de love og regler, der dannede grundlaget for anstalten, og i hverdagslivet bag de fængselslignende mure. I kommer rundt og ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. I ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. I oplever også, hvor de indlagte kom i bad, hvor de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.

Vi formidler forskellige tiders socialpolitiske tanker for jer, og fortæller historier om forsorgens menneskeskæbner, mens I går på opdagelse i de historiske bygninger og særudstillingerne. 

Formidlerne
Museets formidlere har alle stor viden om livet på Fattiggården, og fortæller engageret og med plads til spørgsmål og debat undervejs. Nogle af museets formidlere har desuden personlige erfaringer, fra fx sygdom, anbringelser, misbrug, psykosocial skade eller andre menneskelige og samfundsøkonomisk tunge problematikker. I rundvisninger med et nutidigt perspektiv inddrager de deres personlige erfaringer og spejler dem i de sidste 150 års udvikling i socialpolitik og menneskesyn.

Undervisningsforløb
Vi anbefaler, at I booker en dialogbaseret omvisning eller et af vores særligt, tilrettelagte aktivitetsforløb med vores dygtige formidlere. En omvisning varer ca. 1 time, mens I skal afsætte 2-3 timer til et aktivitetsforløb. En omvisning koster 700 kr. og et forløb 1.000 kr. Entré for elever og lærere er gratis ifm. omvisning og forløb. Alternativt kan I besøge museet på egen hånd.

Book i god tid
Uanset om I planlægger et forløb eller kommer på egen hånd, så kontakt os gerne i god tid - helst minimum 14 dage før jeres besøg - på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. I maj, juni, september og oktober er der mange, der gerne vil besøge museet.

Nedenfor ses de forskellige tilbud til 7.-10. klasse. Vi har samlet praktiske informationer (til højre via computer, nederst på mobil).

Før besøget
Ved det enkelte aktivitetsforløb anbefaler vi en kort film, der relaterer til forløbet og som klassen opfordres til at se, før I kommer på museet. 

Få en omvisning kombineret med barske og rørende dokumentarfilm

Skjulte Danmarkshistorier

Du skal vælge denne aktivitet, hvis formålet med besøget er at give eleverne en forståelse for årsager til marginalisering af mennesker i samfundet, for 100 år siden og i dag. Forløbet har fokus på socialhistoriske begreber som "Fattigdom", "Hjemløshed" og "Socialt udsat". Foruden en omvisning på Fattiggården, hvor eleverne oplever, hvor de fattige arbejdede, sov og blev straffet, ser de også en række barske og rørende dokumentarfilm.

Fag: Dansk, Historie, Kulturforståelse, Samfundsfag, Samtidshistorie
Varighed: 3 timer inkl. en pause
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 1.000 kr. pr. klasse

 • Formidleren faciliterer en snak om fattigdom, hjemløshed og social udsathed. Hvad forstår eleverne ved de tre begreber? Herefter ser de tre, stærke film med Mette, Eli, Henning og Richardt. Alle hjemløse i dagens Danmark. Deres barske og rørende fortællinger fra nutiden fletter sig ind i fortidens historier om Albert, Rasmine og Peter, som alle var indlagt på Fattiggården.
 • Eleverne fortsætter med en rundvisning på omvisning på Fattiggården. Her ser de, hvor Rasmine, Albert og Peter spiste, arbejdede, kom i bad og sov.
 • Klassen samles og ser tre korte film, der alle giver et unikt indblik en i verden, få kender til.
 • Afslutningsvis reflekterer eleverne over de tre begreber, som dagen startede med, ud fra den viden, de har fået igennem forløbet.
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Se en kort film før besøget
Inden I kommer på museet, anbefales klassen at se den korte film "Baderummet". Baderummet var det første rum de indlagte mødte, når de blev indlagt på Fattiggården. Her blev de grundigt renset og afluset inden de blev iklædt Fattiggårdens tøj og skulle afhøres af fattiginspektøren.

Kom ind bag de høje mure og høre om stedets skæbner

Omvisning

Du skal vælge en omvisning, hvis du ønsker en generel introduktion til Fattiggården og dens historie.

Fag: Dansk, historie og samfundsfag
Varighed: 1 time
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 700 kr. pr. klasse

 • Eleverne kommer rundt på Fattiggården og ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på. Undervejs hører eleverne om nogle af de skæbner, der boede bag pigtråd og høje mure.
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Ønsker I en mere dialogbaseret omvisning, tilbyder vi 1½ times omvisning for 1.000 kr.

Se en kort film før besøget
Inden I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, kan I med fordel se og tale om den korte film "Kom ind bag murene" af Liv Thomsen fra Historieselskabet. I filmen fortæller Liv Thomsen Fattiggården, som var i drift fra 1872 til 1974. Det var her de fattige, de syge, de hjemløse, de ’utilpassede’ og de forældreløse boede.

Spil dilemmaspillet og få en omvisning på Fattiggården

Fattiggård eller fjendeland

Du skal vælge denne aktivitet, hvis du ønsker at give eleverne et indblik fattigfolks fortælling om den tyske besættelse af Danmark 1940-1945. Mere end 100.000 danske mænd og kvinder nåede i løbet af besættelsen at arbejde i Tyskland. 15 af dem var fra Fattiggården i Svendborg. De havde alle stået i dilemmaet: Skulle de lade sig hverve til tysklandsarbejde og undslippe anstalten eller blive bag høje mure og pigtråd? Eleverne spiller dilemma-spillet  og oplever konsekvenserne af deres beslutninger. Bagefter får de en omvisning på Fattiggården med  fokus på hverdagen under besættelsen.

Fag: Dansk, Historie, Kulturforståelse, Samfundsfag, Samtidshistorie
Varighed: 2½ time inkl. en pause
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 1.000 kr. pr. klasse

 • Sammen med formidleren spiller klassen ”Fattiggård eller fjendeland” på storskærm. Undervejs skal de tage stilling til de svære dilemmaer, som mændene stod overfor.
 • Herefter skal eleverne på en rundvisning på Fattiggården. De ser, hvor de fattige spiste, sov og arbejdede og hører om tiden under besættelsen.
 • Afslutningsvis er der tid til spørgsmål.
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Spil spillet på klassen
Har I ikke mulighed for at komme til Fattiggården i Svendborg, kan I også spille spillet på klassen, enten samlet eller gruppevis. Det tager ca. 45 minutter, og spillet er gratis. På siden Fattiggård eller fjendeland finder du lærervejledning og forslag til et undervisningsforløb.

Udviklingen af spillet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Praktisk information vedr. formidling

Når I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, har I mulighed for at booke et læringsforløb både med og uden aktiviteter. Alternativt er I velkomne til at besøge museet på egen hånd.

Kontakt os i god til for at sikre, at vi har plads til jer. God fornøjelse!

Priser
700 kr. for omvisning uden aktivitet
1.000 kr. for omvisning med aktivitet eller 1½ times omvisning uden aktivitet
Entré for elever og lærere er fortsat gratis ifm. undervisningsforløb.

Varighed
En omvisning varer ca. 1 time.
Aktivitetsforløbene varer 1½-2½ time plus pauser.

Antal
1 klasse eller op til 30 elever pr. omvisning/aktivitet

Hvornår
Undervisningsforløb kan bookes de dage, hvor museet er åbent, dvs. tirsdage-fredage kl. 10-16.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at besøge museet mandag. Det koster 500 kr. i tillæg.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at starte før kl. 10 eller slutte senere end kl. 16. Det koster 600 kr. i tillæg.

Booking
I booker omvisning/aktiviteter ved at kontakte os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Planlægger du et besøg, så kontakt os gerne i god tid - helst minimum 14 dage før jeres besøg - især i maj, juni, september og oktober, hvor mange gerne vil besøge museet.

På egen hånd
I er velkomne til at besøge museet på egen hånd som led i undervisningen. Husk at meddele jeres besøg i god tid inden. I kontakter os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Der er gratis adgang for elever og lærere.

Betaling
Faktura fremsendes efter jeres besøg. Når I booker bedes I oplyse EAN nr. eller SE/CVR nr., navn og adresse.

Afbud
Bliver I forhindret, så meld afbud i god tid. Ved afbud senere end 2 dage før opkræver vi det fulde beløb.

Ændringer
Har I ændringer til jeres arrangement, skal det ske senest 7 hverdage før arrangementets afholdelse. 

Madpakker
I er velkomne til at medbringe madpakker. Der er borde og bænke, både i gården og haven, hvor I kan sidde. De kan benyttes gratis. I kan købe kolde og varme drikke i Museumsbutikken. Har I booket en aktivitet eller omvisning, kan I booke et lokale, hvis det er ledigt. Det koster 100 kr. Reservation skal ske samtidig med, at du booker formidling og senest 14 dage før besøget.

Booking af lokale
Ønsker en skoleklasse at reservere "Klistersalen" eller "Balkens Tænketank" til f.eks. medbragt mad/drikke, og I ikke har booket en omvisning eller aktivitet, koster det 200 kr. for en time. For øvrige grupper er prisen 350 kr. for en time. Booking skal ske på forhånd og senest 14 dage før besøget.

Garderobe
Jakker og tasker kan anbringes i butikken. Der er ikke aflåst.

Til og fra museet
Museet ligger ca. 10 minutters gang fra bus- og togstationen i centrum af Svendborg. Fra Danhostel Vandrehjem er der 6-8 minutters gang, og fra Naturama tager det ca. 5 minutter på gåben.

Ret til ændringer forbeholdes.