Mellemtrinnet

Når I booker et besøg, er det vigtigt for os, at vi kender jeres ønsker for besøget. På den måde kan vi bedst guide jer ift. de muligheder, vi tilbyder, og sørge for, at I får en god museumsoplevelse. Et besøg på Fattiggården er en unik og stærk oplevelse, der giver eleverne stof til eftertanke. I kommer ind bag de høje mure og pigtråden og ser, hvor fattiglemmerne sov, spiste, arbejdede, blev vasket og straffet.

Vi anbefaler, at I booker en dialogbaseret omvisning eller et af vores særligt, tilrettelagte aktivitetsforløb med vores dygtige formidlere. En omvisning varer ca. 1 time, mens I skal afsætte 2-3 timer til et aktivitetsforløb. En omvisning koster 600 kr. og et forløb 900 kr. Entré for elever og lærere er gratis ifm. omvisning og forløb. Alternativt kan I besøge museet på egen hånd.

Pr. 1. januar 2023 er prisen 700 kr. for omvisning uden aktivitet og 1.000 kr. for omvisning med aktivitet eller 1½ times omvisning uden aktivitet. Entré for elever og lærere er fortsat gratis ifm. undervisningsforløb.

Book i god tid
Uanset om I planlægger et forløb eller kommer på egen hånd, så kontakt os gerne i god tid - helst minimum 14 dage før jeres besøg - på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. I maj, juni, september og oktober er der mange, der gerne vil besøge museet.

Nedenfor ses de forskellige tilbud til 3.-6. klassetrin. Vi har samlet praktiske informationer (til højre via computer, nederst på mobil).

Før besøget
Ved det enkelte aktivitetsforløb anbefaler vi en kort film, der relaterer til forløbet og som klassen opfordres til at se, før I kommer på museet. 

Forløb til 3.-6. klasse

Omvisning og løsning af opgaven Hjælp Fattiginspektøren

Hjælp Fattiginspektøren

Du skal vælge denne aktivitet, hvis formålet med besøget er en snak om, hvordan man behandlede de fattige for 50-150 år siden og hvilken hjælp samfundet i dag tilbyder mennesker, der ikke kan klare sig selv. I starter med en omvisning på Fattiggården og efterfølgende løser eleverne gruppevis opgave "Hjælp Fattiginspektøren".

Fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Varighed: 2 timer inkl. en pause
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 900 kr. pr. klasse
Pris pr. 1. januar 2023: 1.000 kr. pr. klasse

  • Vi starter med en omvisning, hvor eleverne ser de rum og gårdmiljøer, hvor de fattige boede og arbejdede. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.
  • Efter omvisningen inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går herefter på opdagelse i Fattiggården og løser opgaver i  hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”.
  • Vores formidler står til rådighed for spørgsmål og vil afslutningsvis samle op klassevis på opgavehæftet. 
  • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Se en kort film før besøget
Inden I kommer på museet, anbefales klassen at se den korte film "Isolationscellen" om indespærring, frihedsberøvelse og isolation. Det var nogle af de vilkår, der prægede hverdagen for de indlagte på Fattiggården i Svendborg.

Omvisning på Fattiggården

Omvisning

Du skal vælge en omvisning, hvis du ønsker en generel introduktion til Fattiggården og dens historie. 

Fag: Dansk, historie og samfundsfag
Varighed: 1 time
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 600 kr. pr. klasse
Pris pr. 1. januar 2023: 700 kr. pr. klasse

  • Eleverne kommer rundt på Fattiggården og ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på. Undervejs hører eleverne om nogle af de skæbner, der boede bag pigtråd og høje mure.
  • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Ønsker I en mere dialogbaseret omvisning, tilbyder vi 1½ times omvisning for 900 kr.

Se en kort film før besøget
Inden I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, kan I med fordel se og tale om den korte film "Kom ind bag murene" af Liv Thomsen fra Historieselskabet. I filmen fortæller Liv Thomsen Fattiggården, som var i drift fra 1872 til 1974. Det var her de fattige, de syge, de hjemløse, de ’utilpassede’ og de forældreløse boede.

Omvisning hvor eleverne selv prøver forskellige arbejdsopgaver og får smagsprøver

Livet på Fattiggården

Du skal vælge denne aktivitet, hvis eleverne skal få et indblik i dagligdagen på Fattiggården ved selv at vaske tøj og spise Fattiggårdskost. Alt sammen mens de får en dialogbaseret omvisning på Fattiggården, hvor de hører om nogle af de skæbner, som boede bag pigtråd og høje mure.

Fag: Dansk, Historie
Varighed: 2 timer inkl. en pause
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 900 kr. pr. klasse
Pris pr. 1. januar 2023: 1.000 kr. pr. klasse

  • Eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad og hvilket tøj de skulle have på.
  • Undervejs får eleverne mulighed for at prøve nogle af de arbejdsopgaver, som Fattiggårdens indlagte mænd og kvinder hver dag skulle tage sig af. De prøver at slå skærver i mændenes gård, og de oplever måttevævning i værkstedet. De får også mulighed for at vaske tøj. Der kommer fedtemadder på bordet i Fattiggårdens spisestue, så eleverne kan smage, hvad de indlagte spiste.
  • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Se en kort film før besøget
Inden I kommer på museet, anbefales klassen at se den korte film "Museumshaven".  Haven bag Fattiggården er både en nyttehave men også en prydhave, anlagt af Kaptajn Hallas. Han blev i 1869 ansat som fattiginspektør i Svendborg. Derudover var han botanisk interesseret, og det var på hans foranledning, at Inspektørens prydhave blev anlagt, og som enestående nok stadig er bevaret.

Praktisk information vedr. formidling

Når I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, har I mulighed for at booke et læringsforløb både med og uden aktiviteter. Alternativt er I velkomne til at besøge museet på egen hånd.

Kontakt os i god til for at sikre, at vi har plads til jer. God fornøjelse!

Priser
Vi har to priser:
600 kr. for omvisning uden aktivitet
900 kr. for omvisning med aktivitet eller 1½ times omvisning uden aktivitet
Entré for elever og lærere er gratis ifm. undervisningsforløb.

BEMÆRK: Pr. 1. januar 2023 er prisen:
700 kr. for omvisning uden aktivitet
1.000 kr. for omvisning med aktivitet eller 1½ times omvisning uden aktivitet
Entré for elever og lærere er fortsat gratis ifm. undervisningsforløb.

Varighed
En omvisning varer ca. 1 time.
Aktivitetsforløbene varer 1½-2½ time plus pauser.

Antal
1 klasse eller op til 30 elever pr. omvisning/aktivitet

Hvornår
Undervisningsforløb kan bookes de dage, hvor museet er åbent, dvs. tirsdage-fredage kl. 10-16.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at besøge museet mandag. Det koster 500 kr. i tillæg.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at starte før kl. 10 eller slutte senere end kl. 16. Det koster 500 kr. i tillæg.

Booking
I booker omvisning/aktiviteter ved at kontakte os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Planlægger du et besøg, så kontakt os gerne i god tid - helst minimum 14 dage før jeres besøg - især i maj, juni, september og oktober, hvor mange gerne vil besøge museet.

På egen hånd
I er velkomne til at besøge museet på egen hånd som led i undervisningen. Husk at meddele jeres besøg i god tid inden. I kontakter os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Der er gratis adgang for elever og lærere.

Betaling
Faktura fremsendes efter jeres besøg. Når I booker bedes I oplyse EAN nr. eller SE/CVR nr., navn og adresse.

Afbud
Bliver I forhindret, så meld afbud i god tid. Ved afbud senere end 2 dage før opkræver vi det fulde beløb.

Ændringer
Har I ændringer til jeres arrangement, skal det ske senest 7 hverdage før arrangementets afholdelse. 

Madpakker
I er velkomne til at medbringe madpakker. Der er borde og bænke, både i gården og haven, hvor I kan sidde. I kan købe kolde og varme drikke i Museumsbutikken. Har I booket en omvisning eller aktivitet, er det muligt at reservere ”Klistersalen”, hvis der er ledigt. Reservation skal ske samtidig med, at du booker formidling.

Booking af lokale
Ønsker en skoleklasse at reservere "Klistersalen" eller "Balkens Tænketank" til f.eks. medbragt mad/drikke, og I ikke har booket en omvisning eller aktivitet, koster det 200 kr. for en time. For øvrige grupper er prisen 350 kr. for en time. Booking skal ske på forhånd og senest 14 dage før besøget. 

Garderobe
Jakker og tasker kan anbringes i butikken. Der er ikke aflåst.

Til og fra museet
Museet ligger ca. 10 minutters gang fra bus- og togstationen i centrum af Svendborg. Fra Danhostel Vandrehjem er der 6-8 minutters gang, og fra Naturama tager det ca. 5 minutter på gåben.

Ret til ændringer forbeholdes.