Mellemtrinnet

Når I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, har I mulighed for at booke et læringsforløb både med og uden aktiviteter.  Nedenfor ses de forskellige tilbud til netop disse klassetrin. Vi har samlet praktiske informationer (til højre via computer, nederst på mobil).

Alternativt er I velkomne til at besøge museet på egen hånd.

Uanset hvad I vælger, så kontakt os i god til for at sikre, at vi har plads til jer. God fornøjelse! Husk: Entré er gratis for alle i forbindelse med et undervisningsforløb.

Alle forløb afstemmes efter de til tiden gældende retningslinjer ift. Corona.

Forløb med rundvisning og løsning af opgaven

Hjælp Fattiginspektøren

Kom med på en spændende og dialogbaseret rundvisning under pigtråden i Nordens bedst bevarede fattiggård, og få et tankevækkende indblik i, hvilken hjælp det danske samfund tilbød de mennesker, der ikke kunne klare sig selv for 50-150 år siden.

Fag: Dansk, Historie
Indhold: Der er fokus på livet bag murene
Pris: 600 kr. pr. klasse

  • Velkommen
  • 1½ times rundtur, hvor eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i - de rum, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.
  • Når rundvisningen er slut, inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går herefter på opdagelse i Fattiggården.
  • Eleverne skal løse opgaver i hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”.

Før besøget

Inden I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, kan I med fordel se og tale om den korte introduktionsfilmn "Ind bag murene" af Liv Thomsen fra Historieselskabet.

Filmen tager jer ind bag murene på Nordens bedst bevarede fattiggård. Fattiggården var i drift fra 1872 til 1974. Det var her de fattige, de syge, de hjemløse, de ’utilpassede’ og de forældreløse boede.

Forløbet har fokus på de børn, der var indlagt på Fattiggården.

Fattiggårdens børn

Kom med på et særligt tilrettelagt formidlingsforløb med fokus på de børn, der var indlagt på Fattiggården. Her er det både muligt at få sat ansigt på nogle af de børn, der blev anbragt på Fattiggården og at få mere at vide om børneliv i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet.

Fag: Dansk, historie og samfundsfag
Indhold:  Der er fokus på børneskæbner på Fattiggården
Pris: 900 kr. pr. klasse

  • Velkommen
  • 1½ times rundtur, hvor formidleren fortæller om Fattiggårdens funktion, regler, hverdag, bygninger mm. med særligt fokus på de børn, der med jævne mellemrum blev indlagt på Fattiggården.
  • Kort pause
  • Eleverne inddeles i grupper, hvor de skal arbejde med de børneskæbner, de har hørt om. Målet er at få eleverne til at reflektere over, hvordan et børneliv kunne have været for udsatte børn i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.
  • Dagen slutter med, at formidleren, lærer og elever sammen gennemgår spørgsmålene og får en afrundende samtale om dagens oplevelser.

Rundvisning og aktiviteter på Fattiggården

Kom med på en rundvisning under pigtråden i Nordens bedst bevarede fattiggård og bliv klogere på, hvordan det var at være fattig i Danmark for ca. 100 år siden.

Fag: Dansk, Historie
Varighed: 2½ time
Maks. deltagere: 30 elever
Pris: 900 kr.
Indhold: Målrettet rundvisning med aktiviteter, i grupper løsning af opgaver vha. udleveret hæfte og til sidst evaluering - altsammen arrangeret af museets formidler.

Herefter starter en rundvisning på Fattiggården. I løbet af rundvisningen får eleverne mulighed for at prøve nogle af de arbejdsopgaver, som Fattiggårdens indlagte mænd og kvinder hver dag skulle tage sig af, bl.a. vævning af kokosmåtter og skærveknusning. Der kommer også fedtemadder på bordet i Fattiggårdens spisestue, så eleverne kan smage, hvad de indlagte spiste.

Når rundvisningen er slut, inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går herefter på opdagelse i Fattiggården. Eleverne skal vha. den viden, de har fået under rundvisningen, løse opgaverne i hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”.

Til slut mødes elever og lærere med museets formidler og evaluerer dagens oplevelse.

Praktisk information vedr. formidling

Når I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, har I mulighed for at booke et læringsforløb både med og uden aktiviteter. Alternativt er I velkomne til at besøge museet på egen hånd.

Kontakt os i god til for at sikre, at vi har plads til jer. God fornøjelse!

Priser
Vi har to priser:
600 kr. for omvisning uden aktivitet
900 kr. for omvisning med aktivitet eller 1½ times omvisning uden aktivitet
Entré for elever og lærere er gratis ifm. undervisningsforløb.

Varighed
En omvisning varer ca. 1 time.
Aktivitetsforløbene varer 1½-2½ time plus pauser.

Antal
1 klasse eller op til 30 elever pr. omvisning/aktivitet

Hvornår
Undervisningsforløb kan bookes de dage, hvor museet er åbent, dvs. tirsdage-fredage kl. 10-16.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at besøge museet mandag. Det koster 500 kr. i tillæg.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at starte før kl. 10 eller slutte senere end kl. 16. Det koster 500 kr. i tillæg.

Booking
I booker omvisning/aktiviteter ved at kontakte os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Kontakt os gerne i god tid, da vores kalender hurtigt bliver fyldt op.

På egen hånd
I er velkomne til at besøge museet på egen hånd som led i undervisningen. Husk at meddele jeres besøg i god tid inden. I kontakter os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Der er gratis adgang for elever og lærere.

Betaling
Faktura fremsendes efter jeres besøg. Når I booker bedes I oplyse EAN nr. eller SE/CVR nr., navn og adresse.

Afbud
Bliver I forhindret, så meld afbud i god tid. Ved afbud senere end 2 dage før opkræver vi det fulde beløb.

Madpakker
I er velkomne til at medbringe madpakker. Der er borde og bænke, både i gården og haven, hvor I kan sidde. I kan købe kolde og varme drikke i Museumsbutikken. Det er også muligt at booke Klistersalen, hvis den ikke er optaget.

Garderobe
Jakker og tasker kan anbringes i butikken eller Klistersalen. Der er ikke aflåst.

Til og fra museet
Museet ligger ca. 10 minutters gang fra bus- og togstationen i centrum af Svendborg. Fra Danhostel Vandrehjem er der 6-8 minutters gang, og fra Naturama tager det ca. 5 minutter på gåben.

Ret til ændringer forbeholdes.