Mellemtrinnet

Et besøg på Fattiggården er en unik og stærk oplevelse, der giver eleverne stof til eftertanke. I kommer ind bag de høje mure og pigtråden og ser, hvor fattiglemmerne sov, spiste, arbejdede, blev vasket og straffet. Vi anbefaler, at I booker en dialogbaseret omvisning eller et af vores særligt, tilrettelagte aktivitetsforløb med vores dygtige formidlere.

En omvisning varer ca. 1 time, mens I skal afsætte 2-3 timer til et aktivitetsforløb. En omvisning koster 600 kr. og et forløb 900 kr. Entré for elever og lærere er gratis ifm. omvisning og forløb. Alternativt kan I besøge museet på egen hånd.

Book i god tid
Uanset om I planlægger et forløb eller kommer på egen hånd, så kontakt os gerne i god tid - helst minimum 14 dage før jeres besøg - på telefon 6221 0621, mandag-fredag kl. 10-14. I maj, juni, september og oktober er der mange, der gerne vil besøge museet.

Nedenfor ses de forskellige tilbud til 3.-6. klassetrin. Vi har samlet praktiske informationer (til højre via computer, nederst på mobil).

Se retningslinjer vedr. corona 

Før besøget

Inden I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, kan I med fordel se og tale om den korte film "Kom ind bag murene" af Liv Thomsen fra Historieselskabet. I filmen fortæller Liv Thomsen Fattiggården, som var i drift fra 1872 til 1974. Det var her de fattige, de syge, de hjemløse, de ’utilpassede’ og de forældreløse boede.

Forløb til 3.-6. klasse

Omvisning og løsning af opgaven Hjælp Fattiginspektøren

Hjælp Fattiginspektøren

Du skal vælge denne aktivitet, hvis formålet med besøget er en snak om, hvordan man behandlede de fattige for 50-150 år siden og hvilken hjælp samfundet i dag tilbyder mennesker, der ikke kan klare sig selv. I starter med en omvisning på Fattiggården og efterfølgende løser eleverne gruppevis opgave "Hjælp Fattiginspektøren".

Fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Varighed: 2 timer inkl. en pause
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 900 kr. pr. klasse

 • Vi starter med en omvisning, hvor eleverne ser de rum og gårdmiljøer, hvor de fattige boede og arbejdede. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.
 • Efter omvisningen inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går herefter på opdagelse i Fattiggården og løser opgaver i  hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”.
 • Vores formidler står til rådighed for spørgsmål og vil afslutningsvis samle op klassevis på opgavehæftet. 
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.
Omvisning på Fattiggården

Omvisning

Du skal vælge en omvisning, hvis du ønsker en generel introduktion til Fattiggården og dens historie. 

Fag: Dansk, historie og samfundsfag
Varighed: 1 time
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 600 kr. pr. klasse

 • Eleverne kommer rundt på Fattiggården og ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på. Undervejs hører eleverne om nogle af de skæbner, der boede bag pigtråd og høje mure.
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Ønsker I en mere dialogbaseret omvisning, tilbyder vi 1½ times omvisning for 900 kr.

Omvisning og opgave med fokus på de børn, der var indlagt på Fattiggården

Fattiggårdens børn

Du skal vælge denne aktivitet, hvis målet med besøget er, at eleverne hører om de børneskæbner, der med jævne mellemrum blev anbragt på Fattiggården. I starter med en omvisning på Fattiggården og efterfølgende arbejder eleverne gruppevis med de børn, de har hørt om. Afslutningsvis bringes den historiske viden i spil i en nutidig kontekst.

Fag: Dansk, historie og samfundsfag
Varighed: 2½ timer inkl. en pause
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 900 kr. pr. klasse

 • Vi starter med en dialogbaseret omvisning på Fattiggården, hvor eleverne hører om stedets funktion, regler og hverdag. Der er særligt fokus på børnene Magnus, Peter, Alfred og Marie, der har været indlagt på Fattiggården i slutningen af 1800-tallet eller begyndelsen af 1900-tallet.
 • Efter omvisningen inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne skal arbejde med de børneskæbner, de har hørt om. Hvordan var et børneliv for 100-150 år siden?
 • Vores formidler står til rådighed for spørgsmål og vil afslutningsvis samle op klassevis på opgaven.
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.
Omvisning hvor eleverne selv prøver forskellige arbejdsopgaver og får smagsprøver

Livet på Fattiggården

Du skal vælge denne aktivitet, hvis eleverne skal få et indblik i dagligdagen på Fattiggården ved selv at vaske tøj og spise Fattiggårdskost. Alt sammen mens de får en dialogbaseret omvisning på Fattiggården, hvor de hører om nogle af de skæbner, som boede bag pigtråd og høje mure.

Fag: Dansk, Historie
Varighed: 2 timer inkl. en pause
Maks. deltagere: 1 klasse op til 30 personer
Pris: 900 kr. pr. klasse

 • Eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i. De ser også rummene, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad og hvilket tøj de skulle have på.
 • Undervejs får eleverne mulighed for at prøve nogle af de arbejdsopgaver, som Fattiggårdens indlagte mænd og kvinder hver dag skulle tage sig af. De prøver at slå skærver i mændenes gård, og de oplever måttevævning i værkstedet. De får også mulighed for at vaske tøj. Der kommer fedtemadder på bordet i Fattiggårdens spisestue, så eleverne kan smage, hvad de indlagte spiste.
 • Tak for i dag - I er velkomne til selv at udforske Fattiggården eller besøge Museumshaven.

Praktisk information vedr. formidling

Når I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, har I mulighed for at booke et læringsforløb både med og uden aktiviteter. Alternativt er I velkomne til at besøge museet på egen hånd.

Kontakt os i god til for at sikre, at vi har plads til jer. God fornøjelse!

Priser
Vi har to priser:
600 kr. for omvisning uden aktivitet
900 kr. for omvisning med aktivitet eller 1½ times omvisning uden aktivitet
Entré for elever og lærere er gratis ifm. undervisningsforløb.

Varighed
En omvisning varer ca. 1 time.
Aktivitetsforløbene varer 1½-2½ time plus pauser.

Antal
1 klasse eller op til 30 elever pr. omvisning/aktivitet

Hvornår
Undervisningsforløb kan bookes de dage, hvor museet er åbent, dvs. tirsdage-fredage kl. 10-16.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at besøge museet mandag. Det koster 500 kr. i tillæg.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at starte før kl. 10 eller slutte senere end kl. 16. Det koster 500 kr. i tillæg.

Booking
I booker omvisning/aktiviteter ved at kontakte os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Planlægger du et besøg, så kontakt os gerne i god tid - helst minimum 14 dage før jeres besøg - især i maj, juni, september og oktober, hvor mange gerne vil besøge museet.

På egen hånd
I er velkomne til at besøge museet på egen hånd som led i undervisningen. Husk at meddele jeres besøg i god tid inden. I kontakter os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Der er gratis adgang for elever og lærere.

Betaling
Faktura fremsendes efter jeres besøg. Når I booker bedes I oplyse EAN nr. eller SE/CVR nr., navn og adresse.

Afbud
Bliver I forhindret, så meld afbud i god tid. Ved afbud senere end 2 dage før opkræver vi det fulde beløb.

Madpakker
I er velkomne til at medbringe madpakker. Der er borde og bænke, både i gården og haven, hvor I kan sidde. I kan købe kolde og varme drikke i Museumsbutikken. Har I booket en omvisning eller aktivitet, er det muligt at reservere ”Klistersalen”, hvis der er ledigt. Reservation skal ske samtidig med, at du booker formidling.

Garderobe
Jakker og tasker kan anbringes i butikken eller Klistersalen. Der er ikke aflåst.

Til og fra museet
Museet ligger ca. 10 minutters gang fra bus- og togstationen i centrum af Svendborg. Fra Danhostel Vandrehjem er der 6-8 minutters gang, og fra Naturama tager det ca. 5 minutter på gåben.

Ret til ændringer forbeholdes.