Besøg museet på egen hånd

Læs venligst den generelle information for skoler  - om gratis brug af museet og gratis udlån af IPads.

Selvom I som skole besøger museet på egen hånd med jeres lærer og ikke booker en formidler, SKAL der bookes plads. Ring 62 21 02 61.

Her følger tre forslag til at bruge museet i undervisningen og til at besøge museet på egen hånd med lærer og uden museumsformidler.

Indblik i dansk velfærdshistorie

På Fattiggården får eleverne et tankevækkende indblik i, hvilken hjælp det danske samfund tilbød de mennesker, der ikke kunne klare sig selv for 50-150 år siden.

Fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Varighed: 1-2 timer
Målgruppe: Alle aldersgrupper
Pris: Gratis

Eleverne træder ind under den samme pigtråd, som skulle sikre, at de indespærrede fattige forblev bag Fattiggårdens meterhøje mure. De ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i - de rum, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste og hvilket tøj, de skulle have på. 

Forsorgsmuseet udstilling, ”Du skal ikke tænke på din mor og din far”, handler om forholdene på danske børnehjem fra midten af 1800-tallet frem til 1960’erne. Udstillingen rummer mange rørende og rystende historier.

I udstillingen "Ansigt til ansigt" kan man se ind i øjnene på Fattiggårdens forbrydere.
Museet har gravet ellers glemte historier og fotografier frem om disse skæbner. Bag udstillingen ligger en stor indsats med at lede i arkiver, læse i protokoller og finde nye veje i gamle papirer, for at vi i dag kan stå ansigt til ansigt med disse ellers glemte skæbner. 

I udstillingen "Regelbrud" vises et udvalg af regelbrud på tværs af tid. Der er flere regler for de mennesker, der lever på samfundets skyggeside, end for alle andre. Udstillingen slutter med nutidige regelbrud – måske med dit eget? 

Fattigdom på tværs

Forsorgsmuseet udstilling, ”Fattigdom på Tværs”, kan danne basis for et undervisningsforløb, som stiller fattigdom før og nu over for hinanden og ansporer museets besøgende til at deltage i fattigdoms-debatten - findes der fattigdom i Danmark i dag?

Fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Varighed: 1-2 timer
Målgruppe: Udskolingen og gymnasiet
Pris: Gratis

Undervisningsmaterialet indeholder øvelser til brug på museet rettet mod udskolingen og gymnasier.

pdfHent lærervejledningen her. 

I udstillingen trænes eleverne i at se en sag fra begge sider samtidig med, at de får et historisk perspektiv på nutidens fattigdom. 

Begge sider af fattigdomsdebatten er repræsenteret i udstillingen. Forsorgsmuseet har interviewet Joachim B. Olsen og Pernille Skipper, der har fået de samme spørgsmål om fattigdom og besvaret dem meget forskelligt.

Se interviewet med Joachim B. Olsen.

Se interviewet med Pernille Skipper.

Klasser der vil gå rundt på Forsorgsmuseet uden en musuemsformidler, kan bruge disse spørgeark. 

pdfHent spørgeark udskolingen

pdfHent spørgeark til gymnasiet

Flugten fra fattigdommen

Endelig kan eleverne via appen "Flugten fra fattigdommen" følge fire forskellige karakterer og forsøge at løse deres dilemmaer.

Appen vækker Fattiggården skæbner til live.

Man bruger tit udtrykket ”Hvis bare væggene kunne tale” – det kan de her. Der har været mange dilemmaer på Fattiggården i tidens løb: Skal den unge løsagtige Cathrine have lov til at beholde sit barn? Skal drukkenbolten Rasmus straffes hårdere for sine drukture? I app’en kan du som besøgende på Forsorgsmuseet selv være med til at træffe valget. Lån en af museets iPads og gå på opdagelse i fire skæbners historier. Undervejs på din tur får du også indsigt i livet på Fattiggården – maden, hygiejnen, arbejdet og straffen, når man brød reglerne!

”Flugten fra Fattigdommen” er udviklet for Danmarks Forsorgsmuseum i samarbejde med museet og manuskriptforfatter Michael Valeur.

Projektet er støttet af Kulturstyrelsen og Bikubenfonden.

Link til appen - klik på billedet

Praktisk information vedr. formidling

Når I besøger Danmarks Forsorgsmuseum, har I mulighed for at booke et læringsforløb både med og uden aktiviteter. Alternativt er I velkomne til at besøge museet på egen hånd.

Kontakt os i god til for at sikre, at vi har plads til jer. God fornøjelse!

Priser
Vi har to priser:
600 kr. for omvisning uden aktivitet
900 kr. for omvisning med aktivitet eller 1½ times omvisning uden aktivitet
Entré for elever og lærere er gratis ifm. undervisningsforløb.

Varighed
En omvisning varer ca. 1 time.
Aktivitetsforløbene varer 1½-2½ time plus pauser.

Antal
1 klasse eller op til 30 elever pr. omvisning/aktivitet

Hvornår
Undervisningsforløb kan bookes de dage, hvor museet er åbent, dvs. tirsdage-fredage kl. 10-16.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at besøge museet mandag. Det koster 500 kr. i tillæg.
Det er også muligt - efter aftale med museet - at starte før kl. 10 eller slutte senere end kl. 16. Det koster 500 kr. i tillæg.

Booking
I booker omvisning/aktiviteter ved at kontakte os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Kontakt os gerne i god tid, da vores kalender hurtigt bliver fyldt op.

På egen hånd
I er velkomne til at besøge museet på egen hånd som led i undervisningen. Husk at meddele jeres besøg i god tid inden. I kontakter os på telefon 6221 0261, mandag-fredag kl. 10-14. Der er gratis adgang for elever og lærere.

Betaling
Faktura fremsendes efter jeres besøg. Når I booker bedes I oplyse EAN nr. eller SE/CVR nr., navn og adresse.

Afbud
Bliver I forhindret, så meld afbud i god tid. Ved afbud senere end 2 dage før opkræver vi det fulde beløb.

Madpakker
I er velkomne til at medbringe madpakker. Der er borde og bænke, både i gården og haven, hvor I kan sidde. I kan købe kolde og varme drikke i Museumsbutikken. Det er også muligt at booke Klistersalen, hvis den ikke er optaget.

Garderobe
Jakker og tasker kan anbringes i butikken eller Klistersalen. Der er ikke aflåst.

Til og fra museet
Museet ligger ca. 10 minutters gang fra bus- og togstationen i centrum af Svendborg. Fra Danhostel Vandrehjem er der 6-8 minutters gang, og fra Naturama tager det ca. 5 minutter på gåben.

Ret til ændringer forbeholdes.