Kom og oplev Svendborgs gamle fattiggård, der er Nordens bedst bevarede og i dag rummer Danmarks Forsorgsmuseum.

De autentiske rammer får historierne til at krybe ind under huden, for i de unikke bygninger kan du opleve en vigtig del af historien om Danmarks forsorg. Her er åbne døre ind til en verden, som ellers har været skjult for de fleste; en verden af historier om de mange mennesker, som levede på samfundets skyggeside. De fattige, de syge, de hjemløse og de forældreløse. Sporene af deres hårde liv ses stadig overalt.

På FNs Internationale Børnedag den 20. november 2018 åbnede Danmarks Forsorgsmuseum sin nye udstilling ”Efter børnehjemmet”. Her kan besøgende gå opdagelse i tidligere børnehjemsbørns rørende historier, unikke billeder og historiske genstande fra tiden på børnehjemmet. Sammen med tidligere børnehjemsbørn har vi skabt en eksperimenterende udstilling, hvor der sættes fokus på tiden på og efter børnehjemmet - fordelt på 3 rum. Her deler en gruppe af tidligere børnehjemsbørn (Godhavnsdrengene) deres erfaringer om tiden på og efter børnehjemmet og om deres kamp for retfærdighed. Sammen med en række forskere tager tidligere børnehjemsbørn derudover favntag med det store eksistentielle spørgsmål: ”Hvem er jeg?” og derudover inddrages de besøgende til selv at tage stilling til en række etiske dilemmaer. Læs mere om udstillingen.

hjemmesidenunder Udstillinger, kan du læse om alle de andre udstillinger, du kan se på museet.

Kan du ikke vente til februar, åbner vi gerne for omvisninger.

Læs mere om omvisninger for grupper

Læs mere om omvisninger for skoler


Planerne er store for 2019

Årets tema er: Livsvidner fra før og nu
I 2019 stiller museet skarpt på historier fra livsvidner fra kanten af samfundet fra både fortid og nutid. Det gør vi både for at skabe indsigt og for at debattere fremtidens vilkår og støtte til udsatte borgere.

Formidlingsprojektet "Fra udsat til værdsat" er allerede igangsat. Her skal udsatte og hjemløse borgere udvikle nye former for formidling sammen med museet.

Den eksperimentelle udstilling "7 fattige børn" sættes i søen.

Der vil blive skabt ny poesi om Fattiggårdens skæbner med forfatter Mikael Josephsen.

Flere nye undervisningstiltag vil blive lanceret, og så kommer der en hel masse debatarrangementer, hvor forsorg og fattigdom før og nu debatteres. Nå ja, og så er der en ny bog på trapperne.

Men det fortæller vi mere om senere. Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.