”FORBRYDELSENS ANSIGT- Historien om Herman, Fattiggårdens flugtkonge”

Danmarks Forsorgsmuseum og Svendborg FritidsTeater samarbejder igen om dramatiseret formidling og kunstnerisk fortolkning af Svendborg Fattiggårds historie.

Teaterstykket kan opleves d. 2., 3., 4. og 5. august hver dag kl. 17 i Kvindernes gård på Fattiggården. Fra 16-16.30 er det muligt at få en historisk omvisning.

Historien

Hovedpersonen i fortællingen er Herman, som blev indlagt på Fattiggården 32 gange. Herman flygtede mange fra Fattiggården - trods svage ben. Bag ham lå en hård opvækst hos en drikfældig og utilpasset familie og med en barndom på opdragelsesanstalt. Hans hjemkommune var København, men Fattiggården i Svendborg blev hans andet hjem, når livet uden for murene med druk, tiggeri og tyveri blev for hårdt. Hans sidste flugt var i en alder af 89 år og Herman døde på Fattiggårdens forsørgelsesanstalt, 93 år gammel.

Teatret

I teatret møder vi tre versioner af Herman: Svendborgskuespilleren Peter Michaelsen, der sammen med BaggårdTeatret i 1981 var med i spillet ”Liv på Fattiggården”, spiller den 70-årige Herman. Den 30-årige Herman spilles af Svendborg FritidsTeaters Lars Bo Jensen. Barnet Herman af Philip Hamilton.

Vi møder Hermans søskende, bl.a. Carl, der flygtede længst væk. Helt over til Amerika. Søsteren Harriet, som trods en barndom på pigehjem fik en borgerlig familie og slog hånden af de kriminelle brødre. Der er vennen fra opdragelseshjemmet Landerupgaard, Jens Nielsen, der som den sidste i Danmark blev henrettet med økse i Horsens Tugthus en novembermorgen 1892. Man møder Hermans drømmemor, hans to forelskelser, hans gode moster, opsynsmanden og dennes lille datter Lisa. Ligesom der medvirker 7 skæbnegudinder, forklædt som fattiglemmer.

I den sædvanlige blanding af kabaret og lokalhistorie medvirker Claus Bastrup med hans magiske harmonika. De grumme historier væves ind i H.C.Andersentekster og Tove Ditlevsendigte, skillingsviser og børnesange. Forestillingen er skrevet og instrueret af Marianne Kjær. 2. Balletmester ved PantomimeTeatret i Tivoli, Per Lundsgaard står for aktørernes benarbejde. Maria Hamilton er Marianne Kjærs assistent.

Det er teater for hele familien. Stykket varer 45 minutter, og publikum tilbydes at opleve en historisk fortælling ved museet til Hermans tid på Fattiggården, inden forestillingen går i gang.

Fakta:

Svendborg FritidsTeater har tidligere samarbejdet med Danmarks Forsorgsmuseum omkring spillene ”Jul på Fattiggården” 2012, og jubilæumsspillet ”Skæbner på Fattiggården” i 2014. Fritidsteatret og Svendborg Museum samarbejdede på deres fælles mobile amfiscene i Mændenes gård i perioden 1982 til 1986 om teaterstykker og musicals som ”Elvira Madigan”, ”Syv Brude til Syv Brødre” og ”Peder Most”.

Danmarks Forsorgsmuseum ligger i Svendborg i Nordens eneste fredede Fattiggård, som åbnede i 1872 og først lukkede 1974. Museet arbejder med forsorgshistorien fra vugge til grav og sætter særligt fokus på tankevækkende skæbnehistorier.

Billetter til forestillingen kan købes på museets webshop og i museumsbutikken tirsdag-søndag 10-16 til 75 kr. stk.

Sejlturene med KAJA og VIKING er for medlemmer af museumsforeningen.

OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. Kammerateriet, Café WØ, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge.