I hele juli kan alle aldre opleve levende og medrivende socialhistorie på Svendborgs unikke Fattiggård. 

Museets gæster kan f.eks.:

Gå med en af museets formidlere på en rundvisning og hør historier om livet bag de høje pigtrådsklædte mure - om bl.a. lusekassen, fuldebrummen og selvfølgelig om de mennesker, der i tidens løb har boet på Fattiggården. 
Tirsdag - fredag kl. 11 og kl. 13
Læs mere om nogle af de mange skæbner, der har boet på Fattiggården. 

Man kan også gå på opdagelse i spændende gamle bygninger og opleve historier formidlet i app’en ”Flugten fra Fattigdommen” (målgruppe: familier) eller løse børneopgaven ”Find Fattiggårdens børn” (målgruppe: 8-12 år).
Tirsdag - søndag kl. 10-16

Aktiviteterne kræver ingen tilmelding og er gratis, når entréen er betalt.


På Danmarks Forsorgsmuseum i Nordens bedst bevarede Fattiggård er der åbne døre ind til dele af vores samfunds historie, som ellers har været skjult bag mure, pigtråd og tabuer. Her fortælles de fattiges, de fysisk eller psykisk syges, de hjemløses, de ensommes, de udstødtes og de forældreløses historier.

Et besøg på Fattiggården er et museumsbesøg, der sætter både tanker og samtaler i gang.


Entré: Voksne 50 kr.
Pens./stud: 40 kr.
Børn 0-18 år: Gratis

Åbent 10-16 tirsdag-søndag

Rundvisninger kl. 11 og kl. 13 hver dag tirsdag–fredag i uge 42

Dilemmaspil for børn ca. 20 min. på egen hånd. "Fattiggård eller frihed?" - følg sporene fra de fire fattiglemmer: Ruth, Ane Marie, Charles og Ernsts færden på Fattiggården.
Hvad ville du f. eks. gøre, hvis du, som Ernst gerne ville forlade Fattiggården, men fik afslag gang på gang? 
Intro i butikken: Vælg hvem du vil være, løs et af tre dilemmaer, der knytter sig til hver af de fire skæbner.

I efterårsferien kan alle få et levende og medrivende skud socialhistorie på Danmarks Forsorgsmuseum. Museets gæster kan gå med en af museets formidlere på en rundvisning og høre historierne om livet bag de høje pigtrådsklædte mure - om bl.a. lusekassen, fuldebrummen og selvfølgelig om en række af de mennesker, der i tidens løb har boet på Fattiggården.

Hør om ”Fattiggårdens skræk”, der var født som et uægte barn og hvis kærlighedsløse og barske opvækst skabte en hård og kriminel ung mand, der afskyede autoriteter og kom på kant med næsten alle og enhver, om ”Flugtkongen fra Slesvig”, som var søn af en fordrukken krigsveteran fra 2. Slesvigske Krig (1864) og i 63 år skiftevis blev indlagt på- og stak af fra utallige anstalter rundt omkring i landet, om Alma, der levede 45 år på Fattiggården, Onkel Ejner og mange flere.

Læs mere om nogle af de andre skæbner, der har boet på Fattiggården

Man kan også prøve kræfter med måttevævning, og man kan smage på Fattiggårdens fedtemadder.

Entré: Voksne 50 kr.
Pens./stud: 40 kr.
Børn 0-18 år: Gratis

Alle aktiviteter er gratis, når entréen er betalt.

Hvem var de kvinder, der blev indlagt på Fattiggården, hvorfor kom de og hvad blev der af dem, når de forlod anstalten igen? Mændene har til alle tider været overrepræsenterede på Fattiggården, men udsatte kvinder, unge som gamle, har også levet bag de gule mure.

I foredraget vil museumsinspektør Jeppe Wichmann Rasmussen fortælle om en række af disse kvinder, om de unge prostituerede, dem som ifølge myndighederne ansporede andre unge piger til moralsk fordærvet opførsel, om de fraskilte, enkerne og de gravide, som måtte efterlade deres børn i fattigvæsenets varetægt.

Mødested: Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, Svendborg 

Deltagelse: 50 kr. Gratis for medlemmer af museumsforeningen.

Begrænset antal deltagere.

Billetter kan købes/udstedes online i webbutikken - eller i museumsbutikken, som har åbent fra 13. februar tirsdag-søndag 10-16.

Børn og kvinder på flugt fra vold er både et historisk og socialt problem og tabu. Det estimeres, at 33.000 kvinder i dag lever med partnervold. Deres børn er vidner til normaliseringen af den traumatiserende vold, og kvinderne og børnenes historier er glemte og tabuiserede.

Historiker Christina Holst giver et unikt indblik i nogle af disse ofte tabuiserede historier, og i hvordan har samfundet forsøgt at løse problemet før og nu på landets første krisecenter: Ringsted Krisecenter. Et sted, som åbnede for 40 år siden på kvindernes internationale kampdag i 1978 takket være progressive og aktivistiske kvinder, som ønskede at etablere et trygt hjem for børn og kvinder på flugt fra vold.


Mødested: Danmarks Forsorgsmuseum, Grubbemøllevej 13, Svendborg 

Deltagelse: 50 kr. Gratis for medlemmer af museumsforeningen.

Begrænset antal deltagere.

Billetter kan købes/udstedes online i webbutikken - eller i museumsbutikken, som har åbent fra 13. februar tirsdag-søndag 10-16.

Så venter der de besøgende på Danmarks Forsorgsmuseum endnu en 'Særlig Søndag' på Svendborgs gamle, fine Fattiggård.

Søndag d. 1. juli er der GRATIS adgang for alle samt GRATIS rundvisninger kl. 11 og kl. 13.

Se f.eks. den prisvindende debatudstilling "Fattigdom på tværs". Danmarks Forsorgsmuseum har inviteret nutidens debat om fattigdom ind bag murene og lader denne stå ansigt til ansigt med fortidens fattigdom. Med denne udstilling tilfører Forsorgsmuseet debatten om fattigdom nye vinkler og stiller nye spørgsmål. For hvad er forskellen og ligheden mellem en moderne nyttejobskost og en stenhammer fra Fattiggårdens tvangsarbejde? Og hvorfor måtte modtagere af fattighjælp ikke stemme frem til 1961, og hvordan bliver trængendes kærlighedsliv reguleret før og nu?

Køb en kop kaffe og slut gerne besøget af med nyde den i vores fine fattiggårdshave, hvor de frivillige i Museumshavens Venner har knoklet den sidste tid, så haven nu står smukkere end i årtier. 

Museet er åbent fra 10-16.

Hvem - hvad - hvor?

Hvem kan deltage?
Hvis der ikke står andet, kan alle deltage.
OBS på, at flere af arrangementerne kræver tilmelding.
Sejlturene med KAJA og VIKING er for medlemmer af museumsforeningen.
Sejlturene med  HJORTØ er alene for medlemmer af HJORTØs Venner.

Hvad koster det?

De fleste foredrag og vandringer koster  50 kr.
De fleste af disse tilbud er gratis for medlemmer af museumsforeningen.
Enkelte arrangementer er dyrere eller helt gratis.
Se derfor pris ved det enkelte arrangement. 
På Danmarks Forsorgsmuseum er der entré.
Se priser og rabatter her

Hvor foregår det?
Arrangementerne foregår dels på Forsorgsmuseet, som har til huse i den gamle Fattiggård, Grubbemøllevej 13, dels ude i byrummet, på landet eller på havet.
OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. Kammerateriet, Café WØ, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge.