Kildesamling

I kildesamlingen kan du dykke dybere ned i historien og finde kilder til de emner, der interesserer dig. Til temaerne medfølger læsespørgsmål, der kan tjene som inspiration.

www.svendborghistorie.dk kan du læse artikler om livet i byen, markante personligheder og se billeder fra den gamle by.

Skal du arbejde med nedenstående kilder i undervisningen i folkeskole eller gymnasium, kan du bruge Rigsarkivets "Den lille Guldbog om Kildekritik". 

Middelalder

Første gang vi hører om Svendborg er i morgenbrevet fra 1229. Det ældste kort over Svendborg er fra 1670 og lavet af en kortmager ved navn Resen. Det er oplagt at sammenligne det med et kort fra i dag. Den ældste bevarede bylov fra Svendborg er fra 1572.

pdfHent den fulde version her og
pdflæsespørgsmålene her

Byudvikling

På bykort kan man følge Svendborg udvikle sig og det er oplagt at sammenligne kortene over tid evt. med et blik på nutidens Svendborg via Google Maps.
Se ovenstående kort: Resens kort fra 1670, Peter Steffens kort fra 1798, et bykort fra 1804, et bykort fra 1819, et bykort med signaturforklaring fra 1903 og et kort fra 1925.

 

Søfart

Svendborg har været et sejlskibsmekka sidst i 1800-tallet med op til 300 hjemmehørende skibe.

I 1899 debatterede Peter Mærsk Møller og Skibsbygger Ring-Andersen om sejlskibe af træ var uddøende. Det satte sindene i kog.

pdfHent debatten og pdfde tilhørende læsespørgsmål.

Industrialisering

Industrialiseringen af Svendborg tog fart sidst i 1800-tallet fx med etablering af jernstøberier.

pdfHent en erindring fra Lange og Co’s jernstøberi, pdffra Halbergs tobaksfabrik pdf læsespørgsmålene og pdfse via kort, hvordan virksomhederne i Svendborg fra 1860 til 1970 har flyttet rundt i byen.