Fortiden i Fremtiden

Fem vandreudstillinger om teknologi og kulturarv besøger Svendborg i de kommende år.

Svendborg Museum deltager i projektet "Fortiden i fremtiden", som skal vise, hvordan ny teknologi hjælper med at bevare og udforske museale genstande.

Projektet varetages af Bevaringscenter Fyn i samarbejde med Østfyns Museer, Øhavsmuseet Fåborg, Marstal Søfartsmuseum, Ærø Museum og Langelands Museum. Projektet løber over 5 år og har til formål at komme under huden på kulturhistorien ved hjælp af nyt udstyr, der kan forbedre bevarings- og forskningsarbejdet med de museale genstande.

Formidlingen vil ske gennem fem fælles vandreudstillinger, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted. Projektet er støtte af Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Den første udstilling ”Frosset i tid” blev vist i september 2020 og havde fokus på  frysetørring af organisk materiale. 

Den 12. maj til 5. juni 2021 blev den anden udstilling ”Magtens grundstof” vist på Anne Hvides Gård.  

Den tredje udstilling hedder "Farver i Forlis - skibsportræt i sigte" og vises i 2022.

De to sidste udstillinger har temaerne ”Bevaring af tekstiler” og ”Bevaring af plast og andre moderne materialer”.

Læs mere om undervisningsmateriale nederst på siden.

Magtens Grundstof: Udstilling den 12. maj - 5. juni

XRF-scanneren undersøger – og afslører – hvad historiske genstande består af, for ikke alt, der glitrer, er guld!

Magtens Grundstof vises på Anne Hvides Gård i perioden den 12. maj - 5. juni. Der er åbent onsdag og lørdag kl. 11-14. 

Magtens Grundstof er den anden af fem udstillinger, hvor naturvidenskab møder historie – og hvor publikum kan opleve, hvordan naturvidenskabelige teorier og teknikker bruges i praksis.

Magt har været udtrykt på mange måder gennem historien. Men magten finder også udtryk i det periodiske system. Ny udstilling viser, hvordan samspil mellem kulturhistorie og naturvidenskab giver nye svar.

I disse år udvides og udfordres vores kulturhistoriske viden af en række naturvidenskabelige analyser og metoder. Magtens Grundstof sætter fokus på, at koblingen af kulturhistorisk viden og naturvidenskabelige analyser giver os både flere og bedre svar. Men også mange nye spørgsmål at arbejde videre med.

Ikke alt der skinner er guld

Udstillingen kommer omkring militær magt og magten til at lede en forsamling. Vi ser på magtens symboler udtrykt i skinnende smykker og medaljer samt på den magt, der ligger i at beherske et håndværk. Med hjælp fra XRF-røntgenanalyse kan man komme helt ind i de udstillede genstande og undersøge, hvilke byggesten og materialer de består af. Er den prangende medalje virkelig af guld eller blot noget, der ligner? Kan farven på de fine perler fra bronzealderen fortælle noget om, hvor og hvordan de er lavet, og hvilke hemmeligheder gemmer sig i resterne af et nedbrudt koldkrigsfly?

Udstillingen vises på Anne Hvides Gård den 12. maj - 5. juni 2021. Der er åbent onsdag og lørdag kl. 11-14.

Podcast

Hør Fortiden i Fremtidens podcast om udstillingen ”Magtens grundstof”.

Den varer 12.30 min og giver en introduktion til XRF-teknologien og udstillingen.

Video

Se videoen, hvor konservator Simon Schölch fortæller om, hvordan en håndholdt XRF scanner kan bruges til at kaste et anderledes blik på den kolde krigs historie.

Fortiden i Fremtiden: For udskolingen og ungdomsuddannelserne

Alle fem vandreudstillinger har et særligt tilbud til udskolingen og ungdomsuddannelserne, hvor de kan møde konservatoren i arbejde.

Frysetørring, microfading og XRF-scanning med røntgenstråler er nogle af de teknikker, der bliver præsenteret på udstillingerne. Eleverne kan her få svar på det evige spørgsmål. ”Hvad kan man bruge det til?”, for vi bruger f. eks. det periodiske system og lys som energi i praksis på udstillingerne.

Til hver udstilling udarbejdes der et lærerkompendium med teori og inspiration til undervisningen, så et besøg på udstillingen både kan forberedes og følges op.

Du finder kompendierne her:

pdfUndervisningsmateriale til Magtens grundstof

pdfUndervisningsmateriale til Frosset i Tid