Foredrag

Historikere

Sarah Smed

Historiker og leder af Danmarks Forsorgsmuseum

 • Historier du aldrig glemmer – Et foredrag om Nordens bedst bevarede Fattiggård, om socialpolitik og om Fattiggårdens skæbner. Hør om stedets første Fattiginspektør Kaptajn Hallas, om "Fattiggårdens Skræk" Peter Jørgensen, om Alma der boede bag murene i 45 år, og om hvorfor Marie blev afleveret af politiet en vinterdag, da hun blot var 11 år.
 • Du skal ikke tænke på din far og mor – Et foredrag om tankevækkende og rørende børnehjemshistorier. Hør om både lyse og mørke minder fra børn, som har været anbragt, om tabuet ved at have været ”et børnehjemsbarn” og hør om museets samarbejde med tidligere børnehjemsbørn.
 • Fra fattiggård til fællesskab – Et foredrag om Danmarks Forsorgsmuseums unikke arbejde, hvor Fattiggårdens historiske rammer i dag bliver brugt til at skabe banebrydende museumsformidling- og forskning samskabt med alternative livsvidner.

Foredragene målrettes og udvikles til den enkelte målgruppe eller arrangement.

Kontakt Sarah Smed for yderligere info vedr.  indhold og pris på / telefon 30897117

Jeppe Wichmann Rasmussen

Jeppe Wichmann Rasmussen

Historiker og museumsinspektør

 • Fattiggården – et foredrag om Fattiggårdens historie og dens glemte skæbner.
 • Syv Fattige Børn – et foredrag om syv søskende; børn af en fordrukken krigsveteran fra 1864 og dennes kone, som både blev anbragt på børnehjem, i familiepleje, på fattiggårde og arbejdsanstalter, kom i fængsel, udvandrede, stak af, blev gift, fik børn og meget mere.
 • Fattiggård eller Fjendeland? – et foredrag om Fattiggårdens tysklandsarbejdere som under besættelsen underskrev tyske arbejdskontrakter for at slippe ud af Fattiggården.
 • Fattiggårdens glemte kvinder – et foredrag om en række af Fattiggårdens indlagte kvinder, om de unge prostituerede, om de fraskilte, enkerne og de gravide, som måtte efterlade deres børn i fattigvæsenets varetægt.
 • Socialt værdiløs – et foredrag om de mennesker, der blev indlagt på Svendborg Fattiggård med psykiske lidelser. I foredraget fortælles om den homoseksuelle og kastrerede skibstømrer Albert. Den ”moralsk Aandssvage” Lilly og præstesønnen Vilhelm, som ifølge Fattiggårdens forvalter havde ”svært ved at skelne mellem Fantasi og Virkelighed.

Foredragene målrettes og udvikles til den enkelte målgruppe eller arrangement.

Kontakt Jeppe Wichmann Rasmussen 4 for yderligere info vedr.  indhold og pris på  / telefon 30256211

Stine Grønbæk Jensen

Stine Grønbæk Jensen

Antropolog og ph.d.

 • At have været anbragt - Et foredrag om tilværelsen som anbragt på datidens børnehjem, åndssvageanstalter og psykiatriske hospitaler, og hvordan livet på datidens store institutioner erindres og bæres med ind i det videre liv hos de tidligere anbragte og indlagte.
 • At åbne skuffen - Et foredrag om tidligere børnehjemsbørns forsøg på at vriste sig fri af historiens tyngde gennem erindringsarbejde.

Foredragene målrettes den enkelte målgruppe eller arrangement.

Kontakt Stine Grønbæk Jensen for yderligere info vedr.  indhold og pris på   / telefon 60779427

Livsvidner

Steff Eilertsen

Steff Ejlertsen, forfatter og foredragsholder. Pensioneret efter 35 år blandt børn og unge, heraf 17 år som efterskoleforstander.

Der er så mange fortællinger om, hvor dårligt børnehjemsbørn er blevet behandlet gennem tiderne. Min og min lillebrors historie er en fortælling om 10 års ophold på børnehjemmet Kildebjerget mellem Vejle og Juelsminde, en fortælling om omsorg, kærlighed og empati.

 • Børnehjemsdreng 1951-1961
 • Min bror Herman – børnehjemsdrengen kunstmaleren og vagabonden
 • 24 julefortællinger fra et børnehjem i Jylland.

Foredragene er bygget op over mine bøger med samme titel, (bøgerne kan lånes på biblioteket).

Kontakt Steff Ejlertsen for yderligere info, vedrørende indhold og pris på  / 30317779

Yderligere information se hjemmesiden: leneogsteff.dk

Esther Langsted

Esther Langsted

Pensioneret pædagog og forfatter til bøgerne: "Alle gode Gaver" og "Stellas Stemme"

 • En børnehjemspiges fortælling - Et foredrag om barndom, anbringelse på børnehjemmet Møllebakken, Sdr. Højrup v/Ringe på Fyn. Jeg fortæller om, hvordan det påvirkede mig, og hvilke konsekvenser det har haft for mit liv langt ind i voksenlivet. Det er også et stykke kultur- og socialhistorie fra 50'er og 60'erne.

Kontakt Esther Langsted for yderligere info vedr. indhold og pris på  / 23265707.