”Bæredygtighed er uden tvivl vores generations vigtigste dagsorden. Fokus på bæredygtighed er kommet for at blive, og Svendborg Museum arbejder systematisk og dedikeret på at styrke vores indsatser. Det er et strategisk valg og en samfundsmæssig nødvendighed”, siger museets direktør Jesper Hansen.

Svendborg Museum glæder sig over, at museet i april 2023 er blevet certificeret som Green Attraction – som den første attraktion på Fyn. Green Attraction-mærket er etableret af brancheorganisationen HORESTA i samarbejde med bl.a. Organisationen Danske Museer og er målrettet seværdigheder. Green Attration er udsprunget af Green Key, der er en selvstændig international mærkningsordning for HOTELLER.

Green Attraction-certificeringen betyder, at Svendborg Museum overholder kriterier både i forhold til bæredygtighed og i forhold til, hvordan vi inddrager gæster, leverandører, frivillige og personalet i arbejdet. Nedenfor kan du læse om nogle af de mange områder, hvor museet har fokus på bæredygtighed:

Den Sorte Boks er selvforsynende med strøm fra solceller på taget

Den Sorte Boks i Svendborg 

I ANBRAGT er der brugte møbler og arkivskabe fremfor nye ting

"ANBRAGT" på Danmarks Forsorgsmuseum 

Montrer er genbrug i udstillingerne på Danmarks Museum for Lystsejlads

Udstilling på Frederiksø

Udstillinger

Den Sorte Boks
Siden 2018 har Svendborg Museum haft et mobilt udstillingsrum: Den Sorte Boks. Det er en 20 fods container, som vi flytter rundt i Svendborg Kommune; historien bliver fortalt lige der, hvor den skete.

Boksen er selvforsynende med strøm, der bruges til belysning, til medieafspillerne, til skydedøren og alarm på montrerne. Der er seks solceller på boksens tag. Solcellerne gør, at konceptet stort set er energineutralt. Plancherne til hver udstilling er trykt på pap – før blev de trykt på pvc. Montrer m.m. genbruges også til alle udstillingerne.

Danmarks Forsorgsmuseum
I udstillingen "ANBRAGT" på Danmarks Forsorgsmuseum indgår brugte møbler og arkivskabe fremfor nye møbler og montrer. Det sikrer både autencitet og bæredygtighed.

Frederiksø
Svendborg Museum har 1-2 forskellige udstillinger årligt i lokaler hos Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksø i perioden 2021-2023. Her genanvender museet moduler til plancherne fra udstilling til udstilling og montrene er genbrug fra en tidligere udstilling på Danmarks Forsorgsmuseum. Igen er plancherne trykt på pap fremfor pvc.

Museumshaven

Museumshaven er en vigtig del af Danmarks Forsorgsmuseum; Nyttehaven, hvor afgrøderne blev brugt i den solide og nærende kostplan. Begge haver blev passer af indlagte på Fattiggården. 

I dag passes nytte- og prydhaven af Museumshavens Venner (en gruppe af frivillige). Gennem hårdt arbejde, sammenhold og masser af kaffe får de grøntsagerne til at vokse og haven til at blomstre. De dyrker haven - som altid - uden brug af kunstig vanding, gødning eller gift. Nogle af afgrøderne, f.eks. rødbeder og bær, videregives til elever på FGU i Svendborg. Som en del af elevernes skoleforløb forarbejder de afgrøderne, så museet kan sælge marmelade og syltede rødbeder i butikken. De øvrige afgrøder høstes og bruges i smagsprøver; dermed får museets gæster mulighed for at opleve autentiske retter.

Ressourceforbrug

Vi er meget opmærksomme på vores brug af ressourcer på museet.

I udstillingerne på Danmarks Forsorgsmuseum holdes en temperatur, som stort set er autentisk med den temperatur, der var i lokalerne, da Fattiggården var i drift. Vi sparer også på vandet: Der er monteret perlatorer på vandhanerne på alle toiletter, som sikrer at vand flowet nu er under 5 liter pr. minut.

Museets tekniske afdeling sørger løbende for renovering og vedligeholdelse af de fredede bygninger, bl.a. Anne Hvides Gård opført i 1560 og Fattiggården fra 1872. Det sidste store projekt var i efteråret 2022, hvor alle vinduesrammerne på Fattiggården ud mod Viebæltet blev renset, kittet og malet. De glas, der var revnet, blev udskiftet med gammelt glas. Det er bæredygtigt og samtidig sikrer det, at Fattiggården ikke ændrer udseende. I 1960’erne gik vinduesproducenterne nemlig over til nye maskiner, som producerer blankt vinduesglas.

Museet generer en del affald, der sorteres i 10 kategorier, som enten indgår i kommunens ordinære affaldsordning eller som vi selv bringer på genbrugsstationen. Som gæst hjælper du os, når du gør dig umage med grovsorteringen af affald i Museumsbutikkens affaldsspande.

Museumsforeningens medlemmer får ikke længere et fysisk årskort. I 2020 besluttede vi at gøre det elektronisk. Det betyder sparet pvc, mindre affald og at vi kan bruge mandetimerne på bedre og flere oplevelser til vores medlemmer.

Bæredygtighed og mennesker

Personalet og frivillige oplever social ansvarlighed i frivillig- og personalepolitikken, der tilstræber bæredygtighed i form af ligestilling og en rummelig arbejdsplads, der tager socialt ansvar.

Bæredygtige indkøb

I Museumsbutikken kan du købe bæredygtige varer, økologisk kaffe samt varer produceret på Danmarks Forsorgsmuseum: Måtter vævet af museets frivillige på Måtteværkstedet. Pelargonier, som er en aflægger af en aflægger af de oprindelige pelargonier på Fattiggården. Syltede rødbeder og marmelade med bær fra Museumshaven.

Når du køber et minde med hjem, er det fx produceret af lokale aktører som Butik Unik og Grønnemoseværkstederne, hvor der er fokus på socialt ansvar. I Museumsbutikken er der et lille udvalg af økologisk most, kaffe og Skarø is.

Når vi køber forbrugsvare som rengøringsmidler og toiletpapir, er de svane- og miljømærket. Det er en del af vores indkøbspolitik, at leverandører af varer og ydelser til museet lever op til Green Key Key Supply kriterier.

Socialt ansvar

Som gæst oplever du socialt ansvar i form af tilgængelighed for alle. Danmarks Forsorgsmuseum er med i God Adgang. Museet ønsker, at alle har adgang til kulturelle oplevelser. Udstillingerne i Den Sorte Boks er gratis. Den første søndag i måneden er der gratis adgang for alle (større grupper undtaget) til Danmarks Forsorgsmuseum.

Hvad kan du gøre som gæst?

Hjælp os ved at:

  • Spare på vandet, mens du besøger os
  • Sortere dit affald korrekt. Der står affaldsspande i Museumsbutikken
  • Bruge offentlig transport eller cyklen, når du skal rundt
  • Overnatte bæredygtigt og spise bæredygtigt i Svendborg
  • Dele dine tanker med os om bæredygtighed på Museet med personalet eller sæt det på skrift og aflever den i Postkassen / send det som en e-mail til

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser
Se kort med ladestationer til elbiler i Svendborg

Åbningstider 2024
Den 6. februar - 15. december 2024
Åbent tirsdag-søndag kl. 10-16
I uge 7, 27-32 og 42: Åbent mandag-søndag kl. 10-16

Se entré til museet 

Omvisning for grupper  eller Omvisning for skoler

særlige søndage - den første søndag i måneden - er der FRI entré (større grupper undtaget) og alle vores udstillinger kan besøges. 

Se hvad Svendborg byder på af oplevelser, spisesteder og overnatning

Få inspiration i magasinet Det Sydfynske Øhav 2024

Kontakt museet
Mandag-fredag kl. 10-14 på telefon 6221 0261.
I weekender og på helligdage kan butikken på Danmarks Forsorgsmuseum kontaktes på telefon 6217 6829.