Vi glæder os til at byde jer velkommen på Fattiggården i efterårsferien. Der er mange forskellige aktiviteter, både for voksne og børn. Her på siden kan I se, hvad der sker og hvornår.

Åbningstider og entré
Efterårsferieprogrammet gælder perioden lørdag-søndag den 16.-17. oktober og tirsdag-søndag den 19.-24. oktober. Fattiggården er åben kl. 10-16. Billetbestilling er ikke mulig.

Alle aktiviteter - på nær gådejagten "Stemmer fra skyggesiden" -  er gratis, når først entréen er betalt. Voksne: 75 kr. pr. person. Pensionister og studerende: 60 kr. pr. person. Børn og unge (0-17 år) har gratis adgang.

Klar på flere oplevelser i Svendborg?
Hvad enten du er lokal eller turist, så er der mange spændende oplevelser i Svendborg. Oplev udstilingen "Havnens Frie Fugle" på Danmarks Museum for Lystsejlads (gratis) eller gå en tur i søfartens Svendborg.  Den 16. oktober er der også Æbleræs på Frederiksø med deltagelse af to skibe fra museets flåde. 

Der er mange aktiviteter for børnefamilier i Svendborg og byen summer af liv

Ret til ændringer i dagsprogrammet forbeholdes. 

Det sker alle dage i efterårsferien

Løs opgaven om branden på Fattiggården

En skæbnesvanger nat i efteråret 1899 brød Svendborg Fattiggård i brand. Stuehuset stod i lys lue. Brandvæsnet var hurtigt fremme, men det kneb med at få vand nok til slukningsarbejdet. Løs opgaven, mens I kommer rundt på Fattiggården. For børn 8-15 år og deres familier. Du kan løse opgaven på følgende dage:

Lørdag-søndag den 16.-17. oktober kl. 10-16 & Tirsdag-søndag den 19.-24. oktober kl. 10-16

Vi trækker lod blandt besvarelserne om 1 x gavekort til Hjem-Is. Vinderen får direkte besked 25. oktober.

Gådejagt for familien i efterårsferien

NYHED: Gådejagt på Fattiggården

I en fængselscelle er der fundet et mystisk, gammelt brev. Hvilke hemmeligheder gemmer der sig i brevet? Og hvad er det afsenderen holder skjult? Kan I afkode det mystiske brev, og finde nøglen til at låse de gamle hemmeligheder op? Prøv  gådejagt "Stemmer fra skyggesiden", hvor I skal bruge kløgt, snilde og kreativitet for at finde nøglen til hemmeligheden. Sammen får I en underholdende og aktiverende indføring i Fattiggårdens barske historie. Anbefales til børn fra 8 år og deres familier. 

Lørdag-søndag den 16.-17. oktober kl. 10-16 &
Tirsdag-søndag den 19.-24. oktober kl. 10-16

Pris: 199 kr. for familier/grupper op til fem personer + entré til museet. Varighed: 60-90 minutter. Gådejagten skal gennemføres i museets åbningstid. Booking kan ske fra 14. oktober.

"Stemmer fra skyggesiden" vil være en aktivitet på museet i resten af 2021-sæsonen. 

Hør om de forskellige skæbner på Fattiggården eller få svar på de spørgsmål besøget giver dig

Hør om Fattiggården

Mød museets formidlere og hør om livet bag de høje mure, lige fra lusekassen og fuldebrummen til en række af de mennesker, der i tidens løb har boet på Fattiggården f.eks. Fattiggårdens Skræk, Flugtkongen fra Slesvig, Alma, Onkel Ejner og mange flere. Det sker på følgende dage:

Søndag den 17. oktober kl. 10-14 & Tirsdag-søndag den 19.-24. oktober kl. 10-14

Lær om Fattiggården når du svarer på de 13 spørgsmål

Tip en 13'er

Lær om Fattiggården ved at finde svarene på din vej rundt på Fattiggården. ”Tip en 13’er” er tiltænkt de voksne gæster. Du kan prøve Tip en 13’er på følgende dage:

Lørdag-søndag den 16.-17. oktober kl. 10-16 & tirsdag-søndag den 19.-24. oktober kl. 10-16

Vi trækker lod blandt besvarelserne om 2 x bogen ”Fattiggården”. Vinderne får direkte besked 25. oktober.

Det sker på udvalgte dage i efterårsferien

Få en smagsprøve på Fattiggårdssuppe

Smagsprøver fra Fattiggården

I efterårsferien kan du få en smagsprøve på Fattiggårdssuppe. Der er servering i Fattiggårdens spisestue,  og suppen er  tilberedt med råvarer direkte fra Museumshaven. En have, som Fattiggårdens indlagte i over 100 år passede og plejede. Fattiggården har altid været selvforsynende med grøntsager, og det er den stadig. Hvert år knokler Fattiggårdens flittige - frivillige - havefolk med at lægge kartofler, beskære frugtbuske og meget mere. Der er smagsprøver på følgende dage:

Tirsdag-onsdag den 19.-20. oktober kl. 11-14
Lørdag-søndag den 23.-24. oktober kl. 11-14

På udvalgte dage i efterårsferien kan du opleve måtteværkstedet i aktion

Oplev måtteværkstedet i aktion

Tusindvis af kokosmåtter er blevet vævet på Fattiggården. De blev solgt videre og medvirkede til, at driften af Fattiggården blev billigere. Kig forbi værkstedet i Arbejdsafdelingen og se, når vores frivillige væver måtter.

Det er muligt at købe en kokosmåtte i Museumsbutikken. Pris: 175 kr.

Mød de frivillige i måtteværkstedet  på disse dage:

Tirsdag-onsdag den 19.-20. oktober kl. 11-14

Fredag den 22. oktober kan du møde Morten Pape i samtale med Sarah Smed

Morten Pape: Amagertrilogien

Med romanen "I ruiner" afslutter Morten Pape i efteråret 2021 romantrilogien, der startede med den prisbelønnede debut "Planen" i 2015. Oplev ham i selskab med leder af Danmarks Forsorgsmuseum, Sarah Smed, i en samtale om svigt, afsavn og mønsterbrud i de stemningsfulde og autentiske omgivelser på Svendborgs Fattiggård, der var i drift 1872-1974.

Det sker fredag den 22. oktober kl. 19.00-20.30.

Arrangementet er UDSOLGT.  Kom på venteliste.

Gå en tur i Museumshaven, som både er en nyttehave og en prydhave

Besøg Museumshaven

I tilknytning til Fattiggården ligger Museumshaven. Det er både en nyttehave men også en prydhave, anlagt af Kaptajn Hallas. Han blev i 1869 ansat som fattiginspektør i Svendborg. Derudover var han botanisk interesseret, og det var på hans foranledning, at Inspektørens prydhave blev anlagt, og som enestående nok stadig er bevaret. Du kan besøge Museumshaven, når museet er åbent tirsdag-søndag kl. 10-16. 

Tirsdage ved middagstid er der friviliige i haven. 

Aktuelle udstillinger på Fattiggården

Oplev årets udstilling Syv fattige børn

Årets udstilling: Syv fattige børn

På det gamle fnatloft øverst i Forsørgelsesafdelingen finder I årets store udstilling. Her følger I en søskendeflok på syv, født i årene 1863-1878, gennem barndom, ungdom, voksenliv og for nogen alderdom. I hører om Hermann, Sofus, Carl, Harald, Fritz, Harriet og Axel’s drømme, sejre og nederlag i kampen for et bedre liv. I ser konsekvenser af at være født ind i svære liv med fængsel, prostitution, tiggeri og rejsen til Amerika. Hermann blev indlagt på Fattiggården 32 gange og boede her til sin død som 93-årig. Læs mere om udstillingen

Udstillingen kan ses hele året.

Ny særudstilling af Anna Skov Hassing

NYHED: Min fars arkiv

Udstillingen er en installation, skabt specifikt til museet og placeret i de historiske rum på Fattiggården. Anna tager udgangspunkt i hendes afdøde far Jan Hassings, private arkiv med journaler fra Børneværnets sagsbehandling af hans opvækst samt hans noter, fortællinger, malerier og fotografier, som hun har arvet.

I "Min fars arkiv" møder du malerier, tekster og lyd, hvor elementer fra Børneværnets institutionelle arbejdsarkiv er bragt i rumlig dialog med Anna Skov Hassings billedkunstneriske praksis og familiehistorie.

Udstillingen kan ses fra søndag den 17. oktober. 

Kig ind i Malerens rum og se hvordan kreativiteten har blomstret bag de høje mure

Malerens Rum

I et af rummene i Forsørgelsesafdelingen kan du se nogle af de kreative kunstværker, som Fattiggårdens indlagte lavede i den sidste tid, stedet var i drift. På Fattiggården var fritid sparsomt. Dog havde klienterne et par timer for sig selv, når arbejdsdagen var afsluttet, og aftensmaden indtaget. Nogen brugte deres fritid på kreative udfoldelser. De malede blandt andet på lærreder og møbler og skabte rammer af ispinde, som kunne omkranse udklip med motiver af kongefamilien, små dyr og letpåklædte damer. Læs mere om ”Malerens rum”.

Malerens rum kan opleves hele året.

Nyheder i Museumsbutikken

Læs de spændende historier om Fattiggården i den nye bog

Tag Fattiggården med hjem

Den populære bog ”Fattiggården” er udkommet i 3. oplag. I bogen kan du læse om nogle af de skæbner, der har boet på Fattiggården f.eks. Peter Jørgensen, også kaldet Fattiggårdens skræk eller Alma, der boede 45 år på Fattiggården. Der er interview med tidligere ansatte på Fattiggården bl.a. forvalteren og opsynsmanden. Og du hører om livet på Fattiggården. Der er også en længere artikel om familien, der er omdrejningspunktet for den aktuelle udstilling ”Syv fattige børn” og en ny artikel om en af stedets skæbner, Carl Marius Poulsen.

Pris: 175 kr. Kan købes i Museumsbutikken

Nye krus med motiver af kunstner Henrik Jürgensen

Nye krus

Vi præsenterer to nye krus med motiver af kunstner Henrik Jürgensen. Henrik har gennem årene brugt kunsten som ventil og terapi. Motiverne afspejler tanker og følelser fra den tid, hvor hans liv var præget af misbrug. Henrik deltog på første hold i museets projekt "Fra udsat til værdsat". Det blev et vendepunkt. I dag er Henrik clean og i fuld gang med livet som kunstner, musiker og formidler her på Fattiggården.

Kruset med maleri koster 135 kr., mens kruset med citatet "Skæv som i helvede" koster 115 kr. En del af pengene går direkte til Henrik.

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Åbent tirsdag-søndag:

21. april - 19. dec. 2021: kl. 10-16

Se entré til museet 

særlige søndage (den første søndag i måneden) er der FRI entre og alle vores udstillinger kan besøges. Her fortæller museets formidlere spændende historier om Fattiggårdens skæbner og livet bag murene. Det er kl. 10-14.

Se hvad Svendborg byder på af oplevelser, spisesteder og overnatning