Den Sorte Boks: Gråbrødre Kloster

Fra 5. maj og måneden ud er Den Sorte Boks placeret på p-pladsen ved Sydbank. Placeringen er valgt, fordi årets første udstilling netop har fokus på de arkæologiske udgravninger, der er foretaget ved Klosterplads i 1975-77, 2007 og 2020. Det er arkæolog Andreas Frederiksen, som har tilrettelagt udstillingen i Den Sorte Boks. Udstillingen giver et overblik over den franciskanske klosterorden i Svendborg. Som besøgende kan du opleve flere resultater fra 2020-udgravningen, og samtidig får du et overblik over klosterkomplekset og franciskanermunkenes betydning i det middelalderlige Svendborg. Boksen er åben hver dag kl. 8-21 den 5.-30. maj 2021. Der er gratis adgang.

Nye opdagelser på Klosterplads

I sensommeren og efteråret 2020 gravede arkæologer fra Svendborg Museum på Klosterplads forud for opførelsen af den nyligt etablerede trappe på stedet. Udgravningen skete som et led i Svendborg Kommunes byfornyelsesprojekt ”Liv i min By”, og resulterede i fundet af 64 intakte begravelser fra middelalderen og renæssancen i den vestlige del af klosterets lægmandskirkegård.

Fundamentet til byens nye trappe krævede afgravning til fast undergrund, og arkæologerne kom derfor ned i en hidtil uforstyrret sektion af kirkegården. I kombination med den fugtige og lerholdige jord betød det, at mange begravelser var særdeles godt bevaret, og 3 individer var endda begravet med rosenkranse, en genstand associeret med Mariadyrkelsen, og som får stor udbredelse i 1400-tallet.

Den seneste udgravning på Klosterplads har bidraget til et større overblik over klosteret og lægmandskirkegården, som har været en central del af middelalderbyen siden klosterets grundlæggelse i 1236, til kirkens endelige nedrivning i 1828.

I Den Sorte Boks kan du opleve flere resultater fra udgravningerne. I en af montrene er der bl.a. en rosenkrans med 46 træperler og en stor ravperle. Du kan også se messeklokken fra 1300-tallet, som trods alderen er fuldt funktionsdygtig.

Arrangement oversigt

Startdato onsdag 05. 05. 2021 8:00
Slutdato søndag 30. 05. 2021 21:00
Det foregår P-pladsen ved Sydbank

Sejlturene med KAJA, VIKING og PINGVINEN er for medlemmer af museumsforeningen.

OBS på, at nogle af aktiviteterne er lavet i samarbejde med andre, hvorfor de kan foregå på f.eks. BaggårdTeatret, et værtshus, Svendborg Bibliotek eller M/S Helge, og at det kan være andre, der står for billetsalget.