I dag modtog museet et vigtigt og smukt stykke forsorgshistorie.

CarlsenBente Koch donerede et helt særligt maleri af H.P. Carlsen - et selvportræt malet i 1921.

H.P. Carlsen (1855-1950) var fra 1892-1949 en mere eller mindre fast bestanddel af klientellet på Odense Tvangsarbejdsanstalt. I 1876 kom Carlsen ind på Københavns Kunstakademi, men afgangseksamen blev det ikke til, da alkohol kom til at fylde mere og mere i hans liv. På "Tvangen" skulle Carlsen arbejde ligesom de andre klinter, men han fik også tid til at male og tegne. Værkerne solgte han rundt omkring i byen, og pengene brugte han i vid udstrækning på alkohol.

Carlsen døde på Odense kommunale plejehjem 10. juli 1950. Han blev 95 år gammel.

Bente Koch er barnebarn til Clemens Pedersen, som i mange år var forstander på Odense Tvangsarbejdsanstalt og kendte H. P. Carlsen særdeles godt. Clemens havde gemt Carlsens selvportræt, og det er siden gået i arv i familien. Nu mente Bente dog, at museet skulle have billedet, og det er vi rigtig glade for!