Rejseberetning nr. 1 fra Jacobs og Sarahs tur “Down Under”:

I dag har været en uforglemmelig dag med besøg på en række tidligere børnehjem med Frank Golding som guide. Frank er selv tidligere anbragt og kan se tilbage på en barsk barndom og et voksenliv, som underviser, forfatter og aktivist i spørgsmålet om at skabe “social justice” for tidligere anbragte børn.

Frank tog sammen med Adele de to svendborgensiske museumsfolk med til først Melbourne, hvor de besøgte McKillop centret, som tidligere var et børnehjem, og som i dag bl.a. støtter tidligere anbragte i at få adgang til deres journaler. Derefter gik turen til den gamle guldmineby Ballarat. Byen havde tidligere intet mindre end 24 tidligere børnehjem, hvor mange blev drevet af katolske ordner. Herunder Franks eget, som desværre i dag er en ruin og hvor hjemløse har overtaget de kolde og golde rum.

Der var et trist besøg i byen men også tankevækkende. Bl.a. fordi der var flere eksempler på, hvordan man i nutiden forholder sig til, støtter og anerkender f.eks. ofre for seksuelt misbrug på nogle af disse børnehjem.

Frank Golding har sin egen hjemmeside http://frankgolding.com/ og er desuden en af grundlæggerne af CLAN - en støtteorganisation af og for tidligere børnehjemsbørn http://www.clan.org.au/

Turen er planlagt som led i forsknings- og formidlingsprojektet Velfærdshistorier fra kanten og støttet af Velux-fonden samt Slots- og kulturstyrelsen.

Læs mere om museets forskning.

Frank Goldings selvbiografi. Det er Frank i midten med hånden på sin mors lår. De andre børn er hans brødre og manden hans har. 400x
Frank Goldings selvbiografi. Det er Frank i midten med hånden på sin mors lår. De andre børn er hans brødre og manden hans far.

Frank Adele og Jacob foran det forladte Ballarat Orphanage 400x300Frank, Adele og Jacob foran det forladte Ballarat Orphanage.

Jenny Glare til venstre for Jacob arbejder som socialrådgiver på McKillop centret hvor hun hjælper tidligere anbragte med at få adgang til at læse deres journaler 400x300Jenny Glare til venstre for Jacob arbejder som socialrådgiver på McKillop centret, hvor hun hjælper tidligere anbragte med at få adgang til at læse deres journaler.

St. Vincent de Pauls Orphanage South Melbourne 400x300

Loud Fence movement er bånd bundet på hegnene på de institutioner hvor der har været seksuelt misbrug af børnene. Båndene er sat af almindelige borgere på for at synliggøre 300x400“Loud Fence movement” er bånd bundet på hegnene på de institutioner, hvor der har været seksuelt misbrug af børnene. Båndene er sat af almindelige borgere på for at synliggøre og anerkende de tidligere anbragtes sag.

Adele binder sit bånd på et af de mange hegn 300x400Bamse på hegnet 300x400Adele binder sit bånd på et af de mange hegn.

CAFS er et andet støttetilbud Children and Family Services i et mere end 100 år gammel børnehjem der nu er lukket men som nu støtter familier i kriser 300x400CAFS er et andet støttetilbud (Children and Family Services) i et mere end 100 år gammel børnehjem, der nu er lukket, men som nu støtter familier i kriser. Og som netop har åbnet en udstilling og et støtte- og forskningscenter for stedets tidligere anbragte børn.

Firkløveret foran et tidligere pigehjem der nu er plejecenter 400x300Firkløveret foran et tidligere pigehjem, der nu er plejecenter.