Dukkehus
Sidste år blev dette meget fine og helt unikke gamle dukkehus indleveret på museet. Det  er en af de få bevarede genstande fra Vejstrup Pigehjem, der lukkede i 1962.

Standen var dog ikke for god. Derfor er det nu under kærlig behandling af Bevaringscenter Fyns dygtige folk, som sirligt er i gang med at konservere dukkehuset. Huset er i funktionalistisk stil og sandsynligvis fra 1930'erne, når man kigger på tapeterne. Det er formodeltlig en model af et rigtigt hus. 

Vi ved ikke meget om dukkehuset, men vi er ikke i tvivl om, at det ville kunne fortælle mange historier om pigeleg på pigehjemmet. 

Skulle nogle af jer kende historier om dukkehuset, hører vi selvfølgelig meget gerne fra jer. Billederne herunder viser:

Cathryn Harvey i gang med arbejdet.
Tapet forside før vask.
Tapet bagside før vask.
Tapet bliver vasket i ionbyttet vand med Rodalon. Rondalon bliver brugt for at slå mug ihjel.
Tapet efter vask.
De to sidste billeder:
Hele huset er afrenset med 10% Rodalon i vand både ude og inde, hvilket tydeligvis har gjort en forskel på køkkengulvet!
Dukkehus 02 600x400Dukkehus 07 600x400Dukkehus 04 600x400Dukkehus 05 600x400Dukkehus 06 600x400Dukkehus gulv 01Dukkehus gulv 02
Den eftertragtede bog om Fattiggården, som en periode har været udsolgt, er nu kommer i 2. udgave.
Bogen er forøget med 12 sider, illustrationerne shinet op og småfejl rettet.

Siden 1. udgave udkom i 2014 har vi fundet nye oplysninger om bl.a. Herman, Peter Jørgensen (Fattiggårdens Skræk) og Rasmine - oplysninger, som selvfølgelig måtte med i den nye udgave af bogen. F.eks.har vi fået et billede fra FÆNGSLET i Horsens, hvor Peter Jørgensen endte sine dage. På billedet ses den præst, der ved Peters begravelse foretog jordpåkastelsen i tugthusets kirke.

Bogen kan købes i museumsbutikken, som har åbent tirsdag-søndag 10-16 og selvfølgelig i webshoppen til kun 175 kr.

Fattiggaarden2 03 774x
Pris 03 600xPoul Erik Rasmussen modtog i dag Menneskerettighedsprisen 2017 for “hans utrættelige arbejde for de mange anbragte børn, som gennem tiden har været udsat for myndigheds svigt”. 

I sin takketale sagde Poul Erik bl.a.: “Det her er jo virkelig en mindedag for os alle - også for både nutidens og fremtidens anbragte børn.” 

Der skal fra museet lyde et stort tillykke til både Poul Erik og Landsforeningen af Godhavnsdrenge for den betydningsfulde anerkendelse.

På billedet til venstre: Arne Roel Jørgensen, Poul Erik Rasmussen og Harald Kaiser Hermann, der spiller Elmer i filmen "Der kommer en dag".
Tre socialrådgiverstuderende fra University College Lillebælt besøgte i går museet i forbindelse med en eksamensopgave om voksne socialt udsatte. Her interviewede de Mette, som fortalte sin historie og erfaringer med systemet, da hun havde brug for hjælp - og selvfølgelig om hvad museet har betydet for hende.

Det gav dem både en viden, de kan bruge i deres eksamensopgave, og i særdeleshed også en indsigt, der er værdifuld ift. deres fremtidige praksis.
Onsdag d. 6. december var museet med til at åbne den nye permanente udstilling “Glimt af levede liv” på socialrådgiveruddannelsen på University College Lillebælt. Udstillingen sætter fokus på udvalgte skæbner, som fra midten af 1800-tallet og frem til i dag, har boet på børnehjem, fattiggårde, arbejdanstalter eller forsorgshjem. 

Vi er stolte over og glade for, at museets forskning og formidling om fortid og nutid kan blive bragt i spil netop her, hvor den forhåbenligt kan være med til at skabe eftertanke og at gøre en forskel i fremtiden. 

Hjalmar og Mette har begge bidraget med glimt af deres historier fra hhv. børnehjem og forsorgshjem til udstillingen, og de deltog i en paneldebat med bl.a. lektor Anna Sejer. Forinden gav Sarah er indblik i museets forskning og formidling. 

I løbet af dagen var der plads til flere samtaler og refleksioner, og både studerende, undervisere og rektor fra UCL viste interesse for museets arbejde. 

Udstillingen er blevet til med støtte fra UCL, og museet er taknemmelig for stedets imødekommenhed og åbenhed for at inddrage museets i deres vigtige undervisning af fremtidens socialrådgivere. Udstillingen tegner forhåbentligt blot begyndelsen for et fremtidigt samarbejde mellem de to institutioner, som gør os klogere på både før og nu. 

Det første billede viser Sarah, der fortæller om udstillingen og om museets arbejde før den officielle åbning af udstillingen. På de øvrige billeder ses Mette og Hjalmar i dialog med både studerende, undervisere og rektor for UCL Erik Knudsen.  
UCL 06 690x518UCL 04 800x600UCL 05 x600UCL 02 800x600