Mellemtrinnet


Læs venligst den generelle information for skoler - om gratis brug af museet og gratis udlån af IPads.

Nedenfor er der 3 tilbud: Et gratis, hvor I selv går rundt og bruger museet i forbindelse med jeres undervisning, et, hvor I efter en omvisning arbejder med materialet "Hjælp fattiginspektøren" og et, hvor en museumsformidler guider jer gennem et undervisningsforløb. Der er også en 4. mulighed: En generel omvisning med en af vores dygtige formidlere, som tilrettelægger omvisningen efter hvilken målgruppe, der er tale om. Læs mere her.

Gå på opdagelse på Fattiggården

Målgruppe: 4.-6. klasse

På Fattiggården får eleverne et autentisk og tankevækkende indblik i, hvilken hjælp det danske samfund tilbød de mennesker, der ikke kunne klare sig selv for 50-150 år siden, og hvad hjælpen kostede. 

Fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Varighed: 1 time
Maks. deltagere: 100 elever
Pris: Gratis

Eleverne træder ind under den samme pigtråd, som skulle sikre, at de indespærrede fattige forblev bag Fattiggårdens meterhøje mure.

Eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i - de rum, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.

Hjælp fattiginspektøren

Målgruppe: 4.-6. klasse

Kom med på en rundvisning under pigtråden i Nordens bedst bevarede fattiggård, og få et autentisk og tankevækkende indblik i, hvilken hjælp det danske samfund tilbød de mennesker, der ikke kunne klare sig selv for 50-150 år siden.

Fag: Dansk, Historie, Samfundsfag
Varighed: 1½ time
Maks. deltagere: 3 klasser (90 elever)
Pris: 500 kr. pr. klasse
Indhold: Målrettet rundvisning v. formidler (1 t.) og derefter i grupper løsning af opgaver vha. udleveret hæfte.

Eleverne træder ind under den samme pigtråd, som skulle sikre, at de indespærrede fattige forblev bag Fattiggårdens mure.

Eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i - de rum, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler ved fx at drikke alkohol. De ser også, hvor de fattige kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.

Når rundvisningen er slut, inddeles eleverne i grupper på tre-fire personer. Grupperne går på opdagelse i Fattiggården. Hver gruppe får udleveret en iPad. Ved hjælp af de udleverede iPads skal eleverne scanne QR-koder på museet. QR-koderne linker til 16 korte film om Fattiggården. Disse film og den viden, de har fået under rundvisningen, skal eleverne bruge til at løse opgaverne i hæftet ”Hjælp Fattiginspektøren”. 

Ghostwalks på Fattiggården

Målgruppe: 5.-6. klasse

Eleverne skal dramatisere virkelige begivenheder fra Svendborg Fattiggårds historie og kommer derved helt tæt på nogle af de mennesker, som har været indespærret på anstalten gennem tiden.

Fag: Dansk, Drama, Elevernes alsidige udvikling, Historie, Samfund
Varighed: 3 timer
Maks. deltagere: 30 elever
Pris: 800 kr

Dagen starter med en rundvisning på Fattiggården. Eleverne træder ind under den samme pigtråd, som skulle sikre, at de indespærrede fattige forblev bag Fattiggårdens meterhøje mure. Eleverne ser de rum og gårdmiljøer, som de fattige boede og arbejdede i - de rum, de blev indespærret i, hvis de brød Fattiggårdens regler som fx at drikke alkohol, hvor de kom i bad, hvilken mad de spiste, og hvilket tøj de skulle have på.

Efter rundvisningen inddeles eleverne i grupper på mellem to og fire personer. Hver gruppe får udleveret et lille manuskript. Hvert manuskript indeholder en fortolkning af en historisk begivenhed fra Fattiggårdens historie, som eleverne herefter øver med det formål at dramatisere begivenheden for deres klassekammerater. Lærere og museets formidler hjælper eleverne med instruktion og input. Eleverne får udleveret udklædningstøj og rekvisitter. Manuskripterne indeholder ud over den scene, som eleverne skal spille, også en kort beskrivelse af den autentiske historie, som scenen er baseret på.

Når eleverne har øvet deres scener, går klassen i samlet flok rundt på Fattiggården og ser hinandens skuespil. Efter hvert skuespil fortæller de elever, som har spillet scenen, den virkelige historie bag.

Efter at have set hinandens skuespil mødes elever, lærere og formidler i Fattiggårdens formidlingsrum ”Klistersalen” og taler om det, de i fællesskab har oplevet.

Adresse og åbningstider

Grubbemøllevej 13,
5700 Svendborg
Se kort med angivelse af P-pladser

Åbent tirsdag-søndag:

14. feb. - 22. dec.: kl. 10-16

særlige søndage (den første søndag i måneden), er der FRI entre og gratis rundvisninger kl. 11 og kl. 13 (dog ikke for grupper).

Entré

Børn 0-18 år: Gratis
Voksne: 50 kr.
Pensionister/studerende: 40 kr. 

Grupper på 10 personer og derover
Voksne: 45 kr.
Pensionister/studerende: 35 kr. 

Gratis adgang har:
Buschaufføren og evt. den rejseleder, der følger en gruppe.

Plejere og frivillige ifølge med borgere fra dagcentre, plejecentre o.lign.

Lærere og grupper af elever og studerende som led i undervisning. 

Grupper af brugere, beboere og ansatte fra sociale væresteder, caféer og forsorgscentre og andre typer af støttetilbud. 

Dog skal der træffes aftale med museet forinden besøget.

Ved tvivl, kontakt os venligst på  eller 62 21 02 61

En omvisning er alle pengene værd

Oplysninger om omvisninger for grupper

Oplysninger om omvisninger for skoler